Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Prezentarea romanului „Benedictiana” al lui Bogdan Boeru la Oradea


 

Biblioteca Județeana „Gheorghe Șincai” a găzduit, luni, prezentarea romanului „Benedictiana” (Editura Rao, 2022) al scriitorului constănțean Bogdan Boeru.

În deschidere a luat cuvântul conf. univ. dr. habil. Florin Ardelean, care a vorbit pe scurt despre scriitorul romanului, cât și despre noul roman.

Bogdan Boeru este membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, poet, eseist și prozator, jurnalist de publicistică, dar și solist vocal și instrumentist, fost membru al formației „Interitus Dei” și al formației de muzică ambientală „Mysteria”, precum și un foarte bun organizator de evenimente culturale, expoziții de sculptură și fotografie, realizator de filme documentare.

„Riscul de a scrie o carte este o carava istorică, nu este mit pentru că zona este foarte frecventată, apoi bibliografiile romanțate și ele sunt rafturile bibliotecilor pline. Romanul „ Benedictiana” este un topos foarte bine caligrafiat pe un fundal istoric”, a declarat Florin Ardelean.

Romanul „Benedictiana”  este o cetate imaginară, așezată undeva pe teritoriul Siriei actuale, într-un sfârșit de secol XII bulversat de căderea Ierusalimului și populat cu personaje puternice, emblematice. O carte despre violența (ideologică sau fizică) având rădăcini adânci în societate, despre diferența care discriminează, adusă în lumina unui bine predictibil prin forța textului.Fără ea, timpul devine călău, iar calendarul, care regenerând la nivel simbolic poate regenera la nivelul mentalităților, este o carte utilă Fără ea, timpul devine călău, iar calendarul, obiect de tortură. Scriitorul, Dan Boeru a pus suflet în redactarea acestei cărți, pănă la publicarea ei a avut mulți pași de parcurs, dar și mult interes.

„După ce am făcut documentarea, scrierea acestui roman mi-a luat zece luni, eu făceam fișe pe care la sfârșit le adun într-un soi de cărticică, un fel de document, am avut peste 300 de titluri citite”, a declarat, Dan Boeru.

La finalul evenimentului, după prezentarea romanului, a urmat o sesiune de întrebări și autografe. Publicul a fost senzațional, scriitorul a primit multe întrebări din partea lor.

Victoria VEREȘ, Jurnalism, an III

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *