Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Prima ediție a concursului internațional de interpretare muzicală și vocală, organizat de Universitatea din Oradea, a fost un adevărat succes


 

Desfășurat în perioada 15 martie – 8 aprilie 2021, primul concurs internațional de interpretare muzicală și vocală, organizat de Departamentul de Muzică al Facultății de Arte din cadrul Universității din Oradea, a reunit nu mai puțin de 106 participanți din 15 țări: Austria, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Bulgaria, Rusia, China, Japonia, Tailanda, Germania, Grecia, Spania, Moldova și România.

Participanții la cele trei secțiuni: interpretare instrumentală, canto și muzică de cameră, au fost evaluați, prin intermediul înregistrărilor video trimise unui juriu format din personalități de primă mână ale scenei muzicale: Radu Rusu – prim cornist al orchestrei simfonice din Nashville, Horia Maxim – considerat unul dintre cei mai buni pianiști ai României, cadru didactic al Universității Naționale de Muzică din București, Daniel Magdal – solist al Operei Naționale din București, violonistul Vlad Răceu – concert-maestru al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare și cadru didactic titular al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și Mihaela Anica – flautistă de talie internațională, stabilită la Viena, implicată în numeroase proiecte de educație muzicală.

„Nivelul concursului a fost unul deosebit de ridicat și concurența a fost, pentru noi, neașteptat de mare, ținând cont de faptul că acest concurs este la prima sa ediție”, afirmă Ariadna Zenaida Mircescu – directoarea Departamentului de Muzică al Facultății de Arte din Oradea. Nouă, dintre cei peste o sută de participanți, au reușit să obțină maximul de puncte și anume, o sută, acordate de juriu.

Marele Premiu i-a revenit lui Tudor Torge, unul dintre cei mai tineri muzicieni înscriși în concurs. Tudor este chitarist este din Cluj Napoca și are numai 12 ani.

Doi dintre premiați, violonista Abouzahra Amira (Austria) și pianista Gouda Indriunaite (Lituania), se vor bucura de privilegiul de a susține câte un concert, în calitate de soliști, împreună cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea. Surorile Ani și Hristina Panova, din Bulgaria, au primit premiul special al juriului la categoria muzică de cameră.

Celelalte premii speciale ale competiției au fost acordate violonistei Jurgutaviciute Liepa, din Lituania, violoncelistului Mikulski Filip, din Polonia, și pianiștilor: Kevin Lu (China), Ilisz Dominik (România), Nagy Antoniu (România).

Universitatea din Oradea a fost reprezentată în concurs de patru studenți. Teacă Mihai, anul III, pian, a primit un premiu special, Oros Cristina, pian, diploma de participare, Herțe Radu și Chiș Ionuț, muzică de cameră au obținut diplomă de participare. Activitatea studenților orădeni este coordonată de lect.univ.dr. Ventel Horhat Valentina – pian și as.univ.dr. Andrada Ciupeiu – muzică de cameră. 

Organizarea evenimentului muzical al fost coordonată de conf.univ.dr. Anca Oana Spătar, prodecan la Facultatea de Arte din Oradea, și lect.univ.dr. Ariadna Zenaida Mircescu, directorea Departamentului de Muzică.

Parteneri ai concursului au fost: Filarmonica de Stat din Oradea, Asociația Culturală „Culture On” din București și cel mai important producător de flaute din Austria,  „Atelier Tomasi”.

Mai multe informații:

https://arte.uoradea.ro/en/162-muzica/cercetare-stiintifica/concursuri-festivaluri/378-concurs-international-de-interpretare-instrumentala-si-vocala

 

Florin BUDEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *