Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Primele concerte de muzică de cameră ”Sonoro”, la Cetatea Oradea și Otomani


Primele concerte SoNoRo Conac ale lunii iunie vor avea loc la Cetatea Oradea și la Conacul Komaromi din Otomani, în 6 și respectiv, 7 iunie.

Partiturile lui Franz Schubert, Ludwing van Beethoven și  Ernst von Dohnanyi, interpretate de artiștii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Leo Schmidt (violoncel), vor reprezenta liantul perfect între public și aceste locuri care și-au păstrat măreția în fața istoriei și a vremurilor.

În 6 iunie, de la ora 20, va avea loc primul concert la Cetatea Oradea, ce deține astăzi titlul de cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa Centrală, fiind înălțată între anii 1570-1618, de către arhitecți italieni renumiți. Construcția a traversat mai multe etape arhitecturale, fiind influențată, pe rând, de fiecare: etapa romantică, cea gotică și cea renascentisto-barocă, ale cărei influențe se regăsesc prezente și astăzi.

Înainte de a avea arhitectura actuală, în perioada 1092-1557, a fost un important centru politic, cultural și religios. A servit drept nucleu al activităților politice, militare și administrative ale zonei și, mai apoi, reședință a Episcopiei romano-catolice de la Oradea, dar și drept punct de întâlnire pentru marii cărturari ai vremii, aici existând și o mare bibliotecă ce cuprindea cărți din întreaga lume și domenii variate.

Concertele vor continua pe 7 iunie, la ora 18, la Conacul Komaromi, din Otomani, comuna Sălacea, construit la începutul secolului XVII, la ordinul nobilului maghiar Komaromi, nepotul preotului protestant cunoscut și ca traducător al Bibliei, Komaromi Gyorgy.

Impozanta construcție se înălță precum o bijuterie în mijlocul pădurii fiind înconjurată de diverse anexe și grajduri, totul amplasat în mijlocul unui parc dedrologic.

Odată cu trecerea anilor și schimbarea proprietarilor, conacul a început să se degradeze. În perioada postdecembristă, conacul a fost lăsat în paragină, degradându-se sever, până în 2013, când a reintrat în atenția edililor bihoreni și a fost restaurat.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac din luna iunie va continua în următoarele clădiri de patrimoniu:

Școala Centrală, București (8 iunie 2017)

Alexandru Marghiloman, Buzău (9 iunie 2017)

Muzeul Enescu, Tescani, județul Bacău (10 iunie 2017)

Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași (11 iunie 2017)

Conacul Marghiloman, Hagiești (13 iunie 2017)

Biserica Fortificată, Cincșor (15 iunie 2017)

Castelul Kalnoky, Micloșoara, județul Covasna (17 iunie 2017)

Castelul Daniel, Tălișoara, județul Covasna (18 iunie 2017)

***

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României și a susținut concerte în clădiri de patrimoniu precum Castelul Bran, Conacul Petre P. Carp, de la Țibănești, Palatul Teleki, de la Gornești, Conacul Udriște-Năsturel, de la Herești. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia,  Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biserica Evanghelică din Herina, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Biserica fortificată din Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. Printre concertele din 2016 le amintim pe cele de la Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, Casa cu Blazoane, Chiojdu, Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, și Cetatea Făgăraș.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

Mihaela Mureșanu Tăut, consultant de relații publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *