Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu – coautor al studiului „Lumea copiilor” – despre cum își percep cei mai mici români propriile vieți


 

Cadru didactic al Departamentului Sociologie – Asistență Socială, al Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu este coautorul unei cercetări științifice internaționale care și-a propus să sondeze nivelul de satisfacție al copiilor cu privire la propria viață.

Conform datelor din studiul „Lumea copiilor”, românii cu vârsta între 8 și 12 ani se declară, în mare, foarte mulțumiți de viața lor, de locuință, de familie și de prieteni.

„Dincolo însă de acest grad ridicat de mulțumire, vin răspunsurile care reflectă probleme”, subliniază prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu. La școală, cam 40% dintre copii au fost supuși, în ultima lună, cel puțin unei experiențe de victimizare: fizică, verbală sau relațională, Iar 14% dintre ei spun că au fost supuși unor astfel de tratamente de cel puțin trei ori în ultimul an.

„Doar puțin peste jumătate dintre copii consideră că sunt destule locuri de joacă în zona în care locuiesc”, explică sociologul Sergiu Balțătescu. Chiar dacă marea majoritate a copiilor, 75-80% dintre ei, sunt mulțumiți de lucrurile pe care le au, aproape un sfert dintre ei sunt, adesea sau tot timpul, îngrijorați în legătură cu banii pe care îi deține familia, arată datele cercetării. ”Interesant este”, remarcă prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu, ”că cei mai mici copii, cei de 8 ani, sunt mai îngrijorați decât cei mai mari de 10-12 ani.”

Aproape 7% dintre copii nu au întotdeauna, unii chiar niciodată, destulă mâncare pe masa de fiecare zi, precizează sociologul Universității din Oradea. „Există un procent, care variază în jurul lui 10%, de copii defavorizați care nu au echipament pentru școală, nu au acces la Internet sau bani de buzunar”.

„În schimb, un procent foarte mare de copii, peste 80%, sunt foarte mulțumiți de timpul liber și de modul cum și-l petrec. Date recente, culese în cadrul aceluiași program de studii, arată însă că acest procent scade drastic în perioada pandemiei de care copiii au fost foarte afectați”, mai spune profesorul Sergiu Bălțătescu.

Universitarul orădean a ajuns la concluzia că, față de țările din jur stăm mai bine la unele capitole și mai ales în ceea ce privește satisfacția. Se poate spune că micuții noștri sunt foarte mulțumiți de condițiile lor de viață dar și de viața lor, luată ca întreg. Dar, dacă comparăm situația lor materială, nu e o surpriză să aflăm că este mai problematică decât a celor mai mulți dintre copiii din Europa, mai precizează sociologul orădean.

Pornind de la datele studiului „Lumea copiilor”, prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu ar sugera decidenților de politici publice câteva recomandări. „În primul rând, aceste date de sondaj arată că e nevoie de mai multă conștientizare a nevoilor copiilor și de intensificarea preocupărilor privind îmbunătățirea calității vieții acestora. Chiar dacă, în situații normale, copiii români au printre cele mai ridicate niveluri de satisfacție și fericire dintre cele 35 de țări incluse în eșantion, date mai recente arată cât de fragilă este această fericire și cât de drastic a fost afectată în pandemie. Deci, prima preocupare ar trebui să fie cea de monitorizare atentă a situației și opiniilor copiilor”. Școala este și ea un punct nevralgic. „Copiii români suferă mai mult de victimizare de către colegi, comparativ cu cei din alte țări. Uneori aceste fapte iau forme grave, precum bullying-ul la școală. Copiii romi, cei cu dizabilități, cei care trăiesc cu un părinte vitreg și cei lăsați în grija altor rude, de părinții care au imigrat, au niveluri de bunăstare semnificativ mai scăzute decât ceilalți. Protejarea acestor copii vulnerabili trebuie să fie în centrul politicilor statului român”, conchide prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu.

Cercetarea sociologică a fost realizată de o echipă de cercetători și studenți de la Școala Doctorală de Sociologie a Universității din Oradea, coordonată de prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu şi conf. univ. dr. Claudia Bacter. Studiul face parte din proiectul „Bunăstarea copiilor din România”, este finanțat de Fundația „Botnar” din Elveția. Chestionarele au fost  aplicate unui număr de 3.296 de copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani.

 

Florin BUDEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *