Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Profesia de medic veterinar și sănătatea publică, distruse de O.U.G.


Colegiul Medicilor Veterinari consideră că textul Proiectului de lege pentru aprobarea O.U.G 70/2017  privind modificarea si completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar (PLx450/2017) trebuie să rămână în forma inițială cu privire la pct.1, 2 și 5, deoarece transpun prevederile Directivei 55/2013 in dreptul national, aspect notificat CE de catre Ministerul Afacerilor Europene marcand transpunerea integrala a Directivei 55/2013 si sa fie eliminate pct.3 si 4 deoarece sunt neconstitutionale, nu au avizul Ministerului Justitie, Ministerului Educatiei Nationale si a Ministerului Afacerilor Externe.

Modificarile si completarile ale art.4 si art.37 mentionate la pct.3 si pct.4 din proiectul de lege  sunt neconstitutionale intrucat nu respecta cerintele art.115 alin.(4) din Constitutia Romaniei, deoarece nu sunt  întrunite în mod cumulativ cele trei conditii: existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată si  urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

Prevederile mentionate care nu fac obiectul transpunerii legislatiei europene in dreptul national (nu se regasesc in tabelul de concordanta), fac obiectul Dosarului 3754/CAF/2015 si a cauzei 297/16 CJUE.CCR s-a pronuntat prin Decizia 511/4 iulie 2017 respingand exceptia de neconstitutionalitate a art.4 litera.i).

Profesia de medic veterinar va deveni mai putin atractiva pentru tineri si va creste dorinta absolventilor de a imigra in alte state membre.

România a devenit singura țară din UE în care se poate comercializa cu amanuntul, produsele biologice și ca urmare va crește riscul expunerii proprietarilor de animale la efectele secundare, va crește rata de ineficiență a acestora prin nerespectarea condițiilor de păstrare si utilizare (păstrarea obligatorie la 2-8 grade Celsius), se diminuează veniturile unităților de asistență medical veterinară, rata promovarii vaccinarii de medicii veterinari  în detrimentul folosirii antibioticele, creează confuzie în cea ce privește utilizarea rețetelor veterinare etc.

Vaccinarea animalelor de companie sau de fermă este un act medical, este inadmisil să credem că un medic veterinar va emite o rețetă unui proprietar de animale pentru ca apoi acesta să meargă sa cumpere vaccinul de la farmacie.

Va imaginati un crescator de animale care sa mearga cu reteta si termosul la farmacia veterinara sa cumpere un vaccin si sa-l transporte in conditii optime de temperatura, apoi sa-l pastreze in frigider, sa cheme medicul veterinar pentru administrare?.

Asadar proiectul de lege a fost adoptat de catre comisiile pentru agricultura si sanatate sesizate in fond si urmeaza sa fie transmis pentru dezbatere si aprobare in plenul Camerei Deputatilor.Forma ce urmeaza a fi transmisa plenului cuprinde urmatoarele prevederi care afecteza exercitarea profesiei de medic veterinar si sanatatea publica:

  1. Elimina dreptul exclusiv al medicului veterinar de comercializa cu amanuntul si de a utiliza produsele medicinale veterinare.
  2. Elimina dreptul exclusiv al medicului veterinar de a infiinta farmacii veterinare si puncte farmaceutice veterinare.Orice persoana indiferent de calificare poate infinta farmacii si puncte farmaceutice veterinare.
  3. Elimină obligativitatea ca medicul veterinar sa fie prezent in farmacie sau punctul farmaceutic veterinar.
  4. Elimină interdictia de a comercializa prin farmaciile veterinare produsele biologice.
  5. Creează posibilitatea ca farmaciile si punctele farmaceutice veterinare sa vânda orice produs medicinal veterinar autorizat deoarece prin lege nu este interzis nimic. Interdictiile sunt prin ordine ale ANSVSA care devin caduce dupa aprobarea legii.
  6. Creează posibilitatea functionarii farmaciilor si punctelor farmaceutice veterinare doar in baza autorizatieii/inregistrarii emise de catre DSVSA.
  7. Creează posibilitatea ca tehnicienii si asistentii veterinari sa poata utiliza si administra produse stupefiante si psihotrope, in contradictie cu Legea 339/2005.
  8. Creează poosibilitatea proprietarilor de animale sa cumpere, sa detina si sa administreze medicamente si produse biologice la animale.
  9. Reglementeaza confuz comertul online cu produse medicinale veterinare si da posibilitatea oricarei entitati inregistrate la registrul comertului si fiscal sa poata desfasura astfel de activitati.Nu se precizeza ca doar farmaciile si punctele farmaceutice veterinare pot efectua comert online.

Potrivit Directivei 2001/82 considerentul (2) “Obiectivul esențial al normelor ce reglementează producția și distribuția produselor medicamentoase veterinare trebuie să fie protecția sănătății publice.” Ori modificarile aduse Legii 160/1998 vor avea ca rezultat tocmai opusul Directivei 2001/82, in sensul ca va creste riscul utilizarii produselor medicinale fara responsabilitatea medicului veterinar, va  creste riscul consumului de produse alimentare provenite de la animale tratate fara respectarea timpului de asteptare, va creste numarul reactiilor adverse in randul proprietarilor de animale, va ca creste riscul antibiorezistentei, va creste consumul de antimicrobiene in detrimentul vaccinurilor etc.

Dr. Gheorghe Gug, Președinte Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala Bihor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *