Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Proiectul centenar „Frontul Roșu–Steuerman-Rodion”, moment istoric și muzical


Marţi, 25 Septembrie 2018, la ora 17, la Filarmonica de Stat din Oradea are loc un moment poetic, muzical şi istoric dedicat lumii evreieşti şi întregii Românii culturale, în cadrul grandiosului proiect centenar cu Recitalul „Frontul Roșu – A. Steuerman-Rodion”.

Autorul şi medicul A. Steuerman-Rodion a trecut la cele veşnice în urmă cu 100 de ani, fiind o figură emblematică pentru cultura şi istoria poporului român şi evreu din România, prin realizările sale sociale şi culturale. Autorul a atras atenţia creatorilor acestui eveniment prin tulburătorul volum „Frontul roşu”, scris pe front, direct din război, un volum de sonete impecabile, postume (editate în 1920) pe care cantautorul Florian Chelu Madeva a ţinut să le aşeze pe muzică şi, astfel, să-i acorde o atenţie deosebită.

Am avut plăcuta bucurie de a o cunoaşte pe doamna dr. Irina Spirescu de la Federația Comunităților Evreiești din România, prin dl Robert Schorr, autoare a unei impecabile prezentări a autorului Steuerman-Rodion, prezentare ce a stat la baza iniţiativei noastre de a realiza acest eveniment. Vă mărturisim că, datorită creaţiei noastre în marginea sonetului dar şi  datorită apropierii de comunitatea evreiască, absolut întâmplător am întâlnit acest autor genial – Steuerman-Rodion, pe care dorim să-l aşezăm între marii creatori români, unde de altfel îşi merită locul.

Evenimentul constă într-o prelegere istorică pe care ne-o va oferi doamna Irina Spirescu, într-o lansare a două volume: „Sonet muzical – A. Steuerman-Rodion” şi „Frontul Roşu – A. Steuerman-Rodion (reeditare)”, într-un recital muzical oferit de Cvartetul de coarde „Intermezzo”, împreună cu cei doi artişti implicaţi artistic şi afectiv: Florian şi Alexandrina Chelu, iar în final cu un dans elegant al Trupei de dansuri israeliene Or Neurim. Evenimentul se bucură de finanțarea Consiliului Județean Bihor.

În acest sens, am transmis invitaţia noastră doamnei Irina Spirescu, dar şi domnului Robert Schorr, în calitate de director al Departamentului de Cultură, Artă, Media, pentru a ne fi alături la acest eveniment şi, cu această ocazie, invităm cu drag întreaga comunitate orădeană să ni se alăture. Sperăm din suflet să ne puteți onora cu prezența.

Florian şi Alexandrina Chelu, Fundaţia Rock – Filarmonica Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *