Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Proiectul româno-ungar, din localitățile Tulca (România) – Szanazug (Ungaria)


Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, în calitate de beneficiar, anunță semnarea contractului de finanțare pentru proiectul: ”Dezvoltarea centrului de apărare Szanazug, a stăvilarului și echipamentelor hidromecanice de la Tulca, Szanazug – Tulca – Ro-Hu 28”. Proiectul vizează funcționarea echipamentelor hidromecanice a stăvilarului de la Tulca (România), dezvoltarea Centrului de apărare contra inundațiilor de la  Szanazug (Ungaria).

Proiectul comun cu partea maghiară, prin Direcția de Apă din Gyula este finanțat în cadrul Programului Interreg VA România-Ungaria 2014-2020 „Îmbunătățirea prevenirii riscurilor și gestionării dezastrelor transfrontaliere”.

Lucrările cuprind intervenții la nodul hidrotehnic Tulca, amplasat pe Canalul Colector, la limita administrativă între Tulca și Salonta, județul Bihor pe Crișul Negru și respectiv, reabilitarea centrului de apărare Szanazug, de pe teritoriul maghiar.  

„Prin reabilitarea stăvilarului și automatizarea echipamentelor din cadrul nodului hidrotehnic de la Tulca, precum și reabilitarea și modernizarea centrului de apărare Szanazug se va asigura intervenția cât mai rapidă a personalului din cadrul celor doua instituții partenere, pentru protecția în caz de inundații a locuitorilor din subbazinele hidrografice transfrontaliere Crișul Repede și Crișul Negru. Totodată, implementarea proiectului va creea cadrul instituțional necesar pentru o cooperare foarte bună între cele două autorități bazinale, în conformitate cu prevederile Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor de frontieră”, a declarat Sorin Guler, directorul Administrației Bazinale de Apă Crişuri.

Valoarea totală a proiectului este 2 milioane de euro, din care 1.300.000 de euro reprezintă bugetul aferent părții române, iar 700.000 de euro bugetul aferent părții maghiare. Finanțarea bugetului aferent părții române se va asigura astfel: 85 % finanțare externă, asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 13 %  cofinanţare naţională a Statului Român și 2 % cofinanțare proprie a beneficiarului  A.B.A .Crişuri.

Proiectul se va finaliza în 30 iunie 2020 și prevede următoarele lucrări: amenajarea albiei Canalului Colector în zona stăvilarului și a construcțiilor  anexe, reabilitarea structurii de beton existentă, dotarea nodului hidrotehnic cu grătar autocurățător și construirea structurii noi de beton armat pentru montarea acestuia, înlocuirea echipamentelor hidromecanice vechi și dotare cu echipamente noi, asigurare racord electric pentru automatizarea echipamentelor hidromecanice de la stăvilar și funcționarea grătarului autocurățător.

Anca Mihociu, consilier al ABA Crișuri Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *