Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Reamplasarea Crucii lui Iuliu Maniu pe dealul Bădăcinului


În cadrul „Anului Jubiliar Iuliu Maniu”, Bădăcinul a fost, duminică, 25 iunie, gazda unor noi manifestări închinate marelui om politic. Reamplasarea Crucii lui Iuliu Maniu, numită sugestiv „Răstignirea”, a avut loc la vechea intersecție a drumurilor care se despărțeau la intrarea în Bădăcin, acolo unde Sfinxul, când revenea acasă, cobora din trăsură sau automobil, se închina și se ruga, urmând să facă drumul spre casă pe jos. Crucea a fost ridicată și sfințită în anul 1933, când Iuliu Maniu a împlinit 60 de ani.
Monumentul a fost recondiționat prin grija unei familii din Bădăcin, Lemeni, care locuiește în Italia, dar, într-un concediu petrecut pe meleagurile natale, s-a implicat în lucrarea de salvare a acestui simbol al Bădăcinului. Momentul ales pentru reamplasarea „Răstignirii” este strâns legat de faptul că în acest an s-au împlinit 150 de la nașterea lui Iuliu Maniu, dar și 70 de ani de la moartea sa în celulele cumplitei închisori Sighet.
Manifestările au fost organizate de Parohia Greco-Catolică Bădăcin și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, sub egida Consiliului Județean Sălaj. La eveniment au fost prezenți subprefectul de Sălaj, Adriana Sabou, președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, primarul comunei Peicei, Boncidai Csaba, detașamentul de militari de la Regimentul 69 Artilerie din Șimleu Silvaniei, un grup de pelerini sosiți pe jos din Bocșa, Ansamblul folcloric „Datini” al Parohiei Greco-Catolice „Andrei Mureșanu” din Cluj-Napoca, dar și numeroși localnici și invitați din Bihor, Arad și Satu Mare. Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un grup de preoți greco-catolici, în frunte cu părintele Nicolae Bodea, protopopul greco-catolic al Șimleului. Au urmat luările de cuvânt ale oficialităților prezente, depunerile de coroane și Defilarea de Onoare. „Peste tot unde s-a sădit s-a putut ajunge la o recoltă bogată. Mă gândesc la cei 4 „B” ai Sălajului: Bocșa, Băsești, Bădăcin și Bobota, acolo unde s-au născut, pentru a înnobila acest tărâm, oameni de mare valoare și apărători ai românilor de pretutindeni. „Răstignirea” pe care Sfinxul de la Bădăcin s-a străduit să o ridice este o mărturie și un testament. Sunt grăitoare și însemnele de pe Cruce”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, invitându-ne să medităm asupra acestor simboluri. Crinul – puritatea vieții creștine; Porumbelul – spiritul sfânt, iubirea, fidelitatea, pacea eternă; Cocoșul – pocăință și înviere, scena biblică în care Sf. Petru s-a lepădat de Iisus de trei ori până la primul cântat al cocoșului, care este și vestitorul răsăritului soarelui; Potirul – coasta împunsă a Mântuitorului, cel mai vechi obiect liturgic din care creștinul se împărtășește; Sfeșnicul – pomul vieții, Sfânta Treime; Lumânările – cele două firi, divină și umană ale Domnului Iisus Hristos; Ceasul – măsoară timpul Marelui Univers, care mișcă și influențează totul, arată că omul este muritor, sau după cum spunea Mihai Eminescu, măsoară „lunga drumului cărare”.
În partea a doua a manifestărilor, a avut loc, la Casa Memorial Iuliu Maniu, lansarea cărții „Iuliu Maniu, morală și politică”, autori Cristian Borz și Ana-Maria Borz, volum apărut în 2023 la Editura Școala Ardeleană și Caietele Silvane. În deschidere, a luat cuvântul dr. Corina Bejenariu, manager al Muzeului Județean de
Istorie și Artă Zalău, iar despre carte a vorbit dr. Marin Pop, șef Secția Muzeografie-muzee locale, respectiv cei doi autori, pr. Cristian Borz și Ana-Maria Borz, muzeograf. „Este o mare onoare și o mare bucurie pentru mine să am o contribuție la acest volum. Este vorba de două capitole, în care se vorbește despre două momente importante din viața lui Iuliu Maniu.
Pierderea alegerilor din anul 1910 și aducerea pe tron a lui Carol al II-lea în anul 1930. În arhiva Casei Memoriale Iuliu Maniu am descoperit două documente inedite care vorbesc despre aceste două momente. Primul document este mai lung, Iuliu Maniu ține un discurs cu ocazia punerii plăcii comemorative a fruntașului ardelean Ioanchim Toian, care a fost ales printre cei cinci reprezentanți ai cercului din Ighiu la Marea Adunare Naționala de la Alba Iulia. Iuliu Maniu în acest discurs vorbește despre circumstanțele în care a pierdut alegerile din anul 1910. Modul în care a fost șantajat, capitol pe care l-am intitulat „Prefer acesta decât să trădez”. În al doilea document, Maniu prezintă Restaurația din 1930, este un moment important din viața lui Iuliu Maniu, mulți istorici considerând ca fiind o greșeală aducerea lui Carol al II-lea în țară. Maniu prezintă în acest document în detaliu motivele pentru care a dorit să-l aducă pe Carol al II- lea pe tron și condițiile în care Restaurația trebuia să aibă loc. Iuliu Maniu a fost înșelat de Rege și, în consecință, și-a dat demisia din funcția de prim-ministru”, a declarat Ana-Maria Borz, muzeograf la Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Manifestările s-au încheiat cu un spectacol de Sânzâiene susținut de Ansamblul folcloric „Datini” al Parohiei Greco-Catolice „Andrei Mureșanu” din Cluj-Napoca.

 

 

Cristina PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *