Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Recital Stradivarius la Filarmonica de Stat Oradea


Andreea Stoica – Pian
Răzvan Stoica – Vioară

Recital de excepție care va avea loc marți, 21 noiembrie, la Filarmonica de Stat din Oradea, începând cu ora 19:00. Soliștii vor fi Razvan Stoica și Andreea Stoica.
Programul este o călătorie prin capodopere ale muzicii clasice, inclusiv lucrări semnate de mari compozitori precum Francesco Maria Veracini, Giuseppe Tartini, Tomaso Vitali, Alfred Schnittke și Gaetano Pugnani.

Turneul Baroque Stradivarius Op.2 se desfășoară în perioada octombrie – noiembrie 2023.
Recitalurile susținute de violonistul Răzvan Stoica (și vioara Stradivarius) alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor avea loc în orașe precum București, Satu Mare, Brăila, Oradea, Iasi, Galați și Târgu Mureș.
De această dată, cei doi muzicieni își doresc să readucă publicului din aceste orașe mireasma epocii baroce și atmosfera boemă a acelor ani. Prin lucrări precum Sonata în sol minor de Giuseppe Tartini sau Ciaccona de Tomaso Antonio Vitali, dar și prin piese aparținând lui Johann Sebastian Bach sau Gaetano Pugnani și Francesco Maria Veracini. Cei prezenți la concert vor fi purtați pentru câteva zeci de minute într-un mic colț al saloanelor pentru care cele mai multe dintre aceste partituri au fost create.

Răzvan Stoica este violonist și din anul 2008, ca urmare a câștigării concursului Strad Prize, are în drept de folosință vioara Stradivarius „The Queen”, datată1729. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obținute la concursuri internaționale. Răzvan a obținut Titlul „New Talent” al anului 2013 când a participat la EBU Competition (Bratislava),reprezentând România. Până în acest moment este singurul român care a câștigat această distincție. În ultimii ani și-a construit o impresionantă carieră internațională, fiind prezent pe majoritatea scenelor europene, dar și din SUA sau Asia, atât în calitate de solist cât și alături de sora lui, pianista Andreea Stoica, în formulă camerală

Andreea Stoica este pianistă și în cariera solistică a colaborat cu numeroase orchestre din Europa, Asia, SUA. La fiecare apariție a obținut diverse premii și critici pozitive privind interpretarea sensibilă și tehnica pianistică impecabilă. De altfel, artista dovedește de fiecare dată muzicalitatea înnăscută prin abordarea unui repertoriu divers, maniera de execuție a partiturii fiind perfect adaptată stilului componistic.
În anul 1991, Andreea Stoica a format DUO Stoica alături de fratele ei, violonistul Răzvan Stoica, formulă camerală recunoscută,de asemenea, în Europa pentru interpretările sensibile, încadrarea artistică și senzualitatea sunetului.

Vioara Stradivarius „The Queen” a aparținut unuia dintre cei mai mari admiratori ai lui Paganini, Heinrich Wilhelm Ernst. La rândul său violonist de marcă și pasionat de „mitul lui Paganini”, Ernst îl urmărea pe acesta în turneele sale. Se spune că, într-una dintre întâlnirile celor doi, maestrul incontestabil al viorii a și împrumutat instrumentul lui Ernst pentru un concert în Italia. Cei care ascultă vioara Stradivarius „The Queen” în concert mărturisesc o experiență specială sub aura celor trei violoniști de exceptie, Ernst, Paganini, Stoica.

Filarmonica de Stat Oradea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *