Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Se reiau intervențiile chirurgicale pe inimă, la Timișoara


Sfârșitul lui 2019 a fost marcat de o nouă intervenție aparte în chirurgia cardiovasculară din vestul României, și anume reluarea, la Timișoara, a unei operații complicate, după ce și prima abordare de acest gen a fost realizată tot la Timișoara.

Colectivul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara a realizat, la începutul lunii decembrie, o nouă intervenție extrem de dificilă. Este vorba despre abordarea chirurgicală a unei patologii extrem de complexe, care afecta toate segmentele aortei unui pacient tânăr (pentru afecțiunea respectivă), de 48 de ani. Aorta, vasul cel mai mare prin care circulă sângele în organism, prezenta dilatații severe, care afectau toate segmentele sale, existând un risc de ruptură și de deces subit extrem de ridicat.

Operația a constat în montarea unei proteze hibride, Jotec E-Vita Open Plus, care a permis înlocuirea, într-un singur timp chirurgical, a aortei ascendente, arcului aortic și a aortei descendente. Dificultatea procedurii constă în realizarea acestei intervenții în stop circulator sistemic, răcind temperatura pacientului la 20 de grade, pentru a putea reimplanta în proteză toate vasele care pornesc din aceste segmente ale aortei, interventia având o durată de 10 ore. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă și pacientul a fost externat în ziua a 11-a postoperator.

Operația a fost realizată în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară condusă de către Prof. Dr. Marian Gașpar, de o echipă complexă medico-chirurgicala: Conf. Dr. Horea Feier, Dr. Rolf Dammrau – proctor din partea firmei Jotec, Dr. Marius Sintean, Dr. Lucian Falniță, Dr. Andrei Grigorescu, As. Livia Gheta, As. Zenovia Boldici, As. Adrian Ardelean.

Este a doua astfel de intervenție realizată în țara noastră, prima fiind efectuată tot în Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, în urmă cu doi ani. Costul acestei intervenții a fost suportat prin programele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

R.B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *