Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Respect! Gojdistul Vlad Iova obține o nouă medalie într-o competiție internațională


 

Peste 140 de elevi din 28 de țări, inclusiv din Belarus, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Turcia, China, Israel, Austria, Serbia și Georgia au participat la Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev. Tinerii chimiști au trebuit să rezolve opt probleme în cinci ore în primul tur și 15 probleme mai dificile, tot în cinci ore, în a doua fază.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației din Belarus și Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova.

Profesoara care a pregătit lotul de chimie al României, Daniela Bogdan, a postat pe pagina sa de Facebook rezultatele echipei.

Raul Mircea Bodrogean – aur absolut

Tudor Lile – aur

Ștefan Dimitriu – aur

Alexandru Cătălin Dianu – aur

Vlad Iova – bronz

Teodor Pădureanu – bronz

Orădeanul Vlad Iova este la „Gojdu” din ciclul gimnazial. De la finele clasei a VII-a s-a simțit atras de tainele chimiei și a început să aprofundeze materia. Are parte și de un dascăl dedicat in persoana Aniței Luncan. Tot de atunci, an de an, e abonat la premii la Olimpiada Națională de chimie.  Pentru compeția de la Doha din decembrie 2019 s-a pregătit intens și la biologie (prof. Sorina Corbu) și la fizică (prof. Viorel Mititean).

Pentru elevul de la Gojdu va urma o nouă perioadă de pregătire, pentru selecția lotului restrâns al României, unde vor exista probe de baraj. În urma acestora vor fi selectați cei patru elevi care vor participa la Olimpiada Mondială, organizată în Japonia.

Tânărul gojdist se simte atras de științe dar are timp și pentru plimbări sau înot alături de tatăl său. Vizează să devină un medic neurochirurg renumit, iar directorul colegiului unde el învață, prof. prof. Florin-Liviu  Nicoară speră ca într-o zi Vlad Iova să figureze pe lista onorantă a academicienilor care au studiat în Oradea.

 

Dorina URSENTE

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *