Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Cartierele Rogerius, Nufărul și Ioșia vor avea centre funcționale de cartier


Viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 11 aprilie 2018, o conferință de presă privind lucrările de amenajare a încă două zone pietonale, în Piața Magnoliei (Cartier Rogerius) și pe str. Nufărului (Cartier Nufărul), care alături de piaţeta de lângă Sala Sporturilor din Ioşia Nord vor deveni centre de cartier.

Proiectele vor fi supuse aprobării în ședința extraordinară a Consiliului Local de joi, 12 aprilie și urmează să fie înaintate spre finanțare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 – POR 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

”Piațeta din str. Nufărul va avea o suprafață aproximativă de 0,5 ha. Vom avea în vederea plantarea de arbori de dimensiuni medii și mari. În mijlocul piațetei vom amenaja o zonă centrală care va fi exclusiv pietonală. Aici  se va realiza un pavaj din piatră naturală, zona fiind destinată petrecerii timpului liber, odihnei și organizării a diverse activități. Între acest spațiu central și blocurile de locuințe va fi plantat un aliniament de arbori care să asigure liniștea și protecția fonică”, a spus viceprimarul Florin Birta.

Valoarea totală a investiției ”Amenajare zonă pietonală din str. Nufărului” este de 8,3 milioane de lai, iar durata de realizare este de 12 luni.

În ceea ce privește amenajarea Pieţei Magnoliei, viceprimarul Florin Birta a precizat: ”Vom avea o suprafată de 1 ha. Din aceasta, jumătate va fi o suprafață acoperită cu piatră cubică,  o platformă de 2000 mp de granit, iar 3000 mp va fi o suprafață înierbată. Prin lucrările de amenajare a Pieţei Magnoliei suprafețele verzi vor crește de la 2600 mp câți sunt acum la cca 3200 mp. Pe lângă vegetația existentă care va fi păstrată în totalitate se prevede plantarea a 35 de platani și a 35 de magnolii.”

Valoarea totală a investiției ”Amenajare zonă pietonală din Piața Magnoliei” este 10,5 milioane de lei, iar durata de realizare este de 18 luni.

Aceste centre vor fi în așa fel realizate încât vor fi adaptabile mai multor tipuri de activități festive, comerciale și sociale, determinate sau permanente ca perioadă de desfășurare, oferind pe timpul dintre evenimentele sporadice de masă ambientul unui spațiu relaxant și prietenos, atât pentru adulți, cât și pentru copii, atât pentru rezidenții urbei, cât și pentru vizitatorii acesteia.

Aceste proiecte de dezvoltare a spațiului urban au ca scop obținerea următoarelor rezultate: realizarea unui proiect integrat de spațiu urban, realizarea unei rețele verzi de spații publice care să ajute la reducerea emisiilor de carbon, dezvoltarea unei rețele de piste de biciclete, crearea unor trasee și spații exterioare pentru pietoni, dezvoltarea unor proiecte de amenajare peisageră și creșterea atractivității spațiului urban.

”O perioadă de cca 3-4 luni estimăm ca va dura procedura de licitație, după care încă 45 de zile procedura de proiectare, prin urmare estimăm că undeva în toamnă vom putea începe lucrările la cele trei piațete”, a încheiat viceprimarul Florin Birta.

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *