Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Sărbătoarea Sfântă de Crăciun : tradiții în Varasău


        În fiecare an creștinii din Varasău sărbătoresc Crăciunul cu mare drag, cu mic cu mare pregătesc casa, iar mamele se asigură că nu lipsește nimic de pe masă.

Fiind sat cu rădăcini slovace, tradițiile tind să fie puțin mai diferite ca ale satelor învecinate. Dar din păcate mai puține.

         În seara de ajun se pregătesc brazii aduși tocmai din pădurea învecinată și familiile își împodobesc bradul împreună (globuri, bomboane de brad, etc.), iar după ce au terminat, fetele își ajută mamele să pregătesc cozonacii și felurile de mâncare. Între timp, băieții din familie merg să colinde întregul sat, colindele de obicei sunt în două limbi (slovacă și română). Din păcate în ultimii ani, slovaca s-a mai uitat, deoarece tinerii merg la o școală învățând doar în limba  română, iar din această cauză colindele în limba slovacă se răresc de la an la an.

După ce colindătorii trec pe la fiecare casă, ei se retrag, lăsând familiile să se odihnească.

În ziua de Crăciun, de dimineață copii fug la brad ca să-și vadă darurile aduse de moșul, după care toată familia merge la biserică pentru a-i mulțumii Domnului Isus că a venit în lume să ne salveze. Odată ajunși acasă este o masă în familie, cu bucurie și fericire.

✨Aceasta este Sărbătoarea de Crăciun în Varasău ✨

 

Josephine SZMOLENA, Anul I, Jurnalism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *