Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Școala de vară” pentru copiii și tinerii din Parohia Subpiatra


Parohia Ortodoxă Subpiatra, Protopopiatul Oradea, a organizat în perioada 31 iulie-3 septembrie  a XI-a ediție a Școlii de vară cu tema „Chipuri de sfinți cuvioși practicanți ai Rugăciunii lui Iisus”.

Participanții, copiii și tinerii din parohie, sub îndrumarea profesorului de religie Irimescu Florian, au pictat icoane pe sticlă cu sfinții isihaști: Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog (949-1022), Sf. Cuv.Teofana Basarab (sec.al XIV-lea), Sf. Ier. Grigorie Palama (1296-1359), Sf. Cuv.  Nicodim cel Sfințit de la Tismana (1320-1406), Sf. Cuv. Daniil Sihastrul (sec. al XV-lea),  Sfântul Voievod Neagoe Basarab (1482-1521),

Sf. Cuv. Teodora de la Sihla (sec. al XVII-lea) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului (1692-1767), Sf. Cuv. Paisie de la Neamț (1722-1794), Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani (1730-1806), Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului (1787-1868), Sf. Cuv. Iosif de la Văratec (1750-1828), Sf. Ier. Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești (1765-1834), Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (1821-1900) și Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț (1913-1960).

Preotul paroh Crișan Lucian le-a vorbit despre viața și activitatea acestor sfinți isihaști, rolul și importanța isihasmului în tradiția Bisericii noastre și despre Rugăciunea lui Iisus, cunoscută și practicată astăzi sub forma „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul.” Această rugăciune a minții coborâte în inimă, repetată neîncetat cu atenția necesară, reprezintă esența viețuirii isihaste.

Activitățile s-au derulat în cadrul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și al „Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. Obiectivele urmărite au fost: cunoașterea spiritualității Ortodoxiei românești și preocuparea pentru lectura duhovnicească; dezvoltarea evlaviei pentru sfinții isihaști și evidențierea acestora ca modele de viețuire creștină în societatea contemporană și deprinderea practicării Rugăciunii lui Iisus.

În cadrul Școlii de vară, copiii și tinerii au participat la un pelerinaj la Mănăstirea „Sfinta Cruce” din Oradea, au vizitat spațiul muzeal din Cetatea Oradea, dedicat memoriei foștilor deținuți politici care au îndurat ororile Gulagului comunist și s-au bucurat de o excursie la Băile Felix.

Participanții au primit diplome, iconițe, cărți duhovnicești, rechizite școlare și dulciuri. La încheierea Școlii de vară au fost prezenți zece copii ucrainieni care au interpretat o emoționantă cântare în limba lor natală.

 

Preot paroh, Crișan Lucian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *