Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Seminarul Teologic Greco-Catolic Oradea împlinește 225 de ani de existență


Se întâmpla în anul 1792, de sărbătoarea Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur (30 ianuarie) când, din ordinul Împăratului Leopold al II-lea, se înfiinţa, prin decretul nr. 3230/1792 Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Episcopul român unit al Oradiei Mari, Ignatie Darabant, a fost cel care a constatat nevoia de a avea un loc unde să se formeze clerul român şi dascălii, pentru Eparhia de Oradea, recent înfiinţată. Astfel a cerut Împăratului înfiinţarea Seminarului din Oradea, cel care avea să fie: “un institut de creştere, menit să devină izvor de lumină şi cultură, de dragoste de limbă şi de neam pentru poporul român de la graniţele apusene ale românismului”
Locul în care s-a înfiinţat această instituţie eclezială fusese mai înainte casa călugărilor iezuiţi iar apoi casa canonicilor greco-catolici. Din ordinul Împăratului Leopold al II-lea clădirea a fost pusă la dispoziţia Seminarului. De-a lungul timpului, pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale aceluiaşi scop, clădirile s-au mărit şi reînnoit, ajungându-se astăzi la un adevărat complex destinat învăţământului catolic pentru toate vârstele.
Au trecut 225 de ani de atunci şi, de-a lungul istoriei, această prestigioasă instituţie şi-a dovedit importanţa, şcolind numeroşi tineri care, apoi au devenit profesori, preoţi şi episcopi. A fost înfiinţat ca Seminar Teologic ajungând, în anul 1924, la gradul de Academie Teologică de grad Universitar, fiind însă desfiinţat în anul tristeţii – 1948. Atunci, clădirilor li s-a dat altă destinaţie.
După căderea comunismului, în anul 1990, pe vremea Preasfinţitului Vasile Hossu, instituţia s-a reînfiinţat sub numele de Institutul Teologic Greco-Catolic. În anul 1998, sub păstorirea Preasfinţitului Virgil Bercea, se integrează în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca, devenind Departamentul Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică. În acelaşi timp, continuă să existe şi Seminarul “Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile, Grigore şi Ioan”, locul în care viitorii preoţi se formează din punct de vedere spiritual, liturgic şi pastoral.
Anul 2017 a fost decretat de către PS Virgil Bercea „An jubiliar” pentru seminarul nostru. Astfel că toate activităţile de pe parcursul acestui an vor fi realizate sub egida Jubileu aniversar – 225.
În numele întregii noastre comunităţi doresc să vă adresez din inimă invitaţia de fi alături de noi, cu prezenţa fizică şi spirituală, la celebrările de inaugurare a Jubileului.

Programul este următorul:
Sâmbătă, 28 ianuarie 2017, la ora 18 – Vecernia Arhierească. Resfinţirea Capelei Seminarului şi binecuvântarea reverendelor. (Gen. Magheru, 25);
Duminică, 29 ianuarie 2017, la ora 10 – Sf. Liturghie Arhierească la Catedrala Sf. Nicolae din Oradea.

Pr. Anton Cioba, rectorul seminarului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *