Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Șezătoarea de la muzeu


 

Vă invităm să vă alăturați proiectului nostru de revitalizare a cămășii vechi românești ce se purta pe meleagurile crișene.

Pentru primul an, aducem în atenția dumneavoastră spătoiul românesc răspândit îndeosebi în satele din sub-zona etnografică Roșia-Pietroasa. Caracteristic pentru satele de la poalele Munților Bihorului și versantul sudic al Munților Pădurea Craiului a fost păstrarea celui mai conservator port bihorean, până spre mijlocul secolului XX.

Caracteristic pentru portul vechi era cămașa lungă, încrețită la gât, cu mâneca foarte decorată. Cu timpul această cămașă întreagă se desparte în două piese de sine stătătoare, respectiv spătoiul și poalele. Astfel, vă propunem drept modele spătoaie românești care provin din cămași lungi. Piesele sunt datate între 1876-1930 și au fost achiziționate din sub-zona etnografică Roșia-Pietroasa, la sfârșitul anilor 60-începutul anilor 70. Mânecile sunt bogat decorate de-a lungul sau de-a latul lor – cu unul sau cu trei „brațuri”, sunt încrețite în partea de sus, la gât, dar  și în partea de jos, unde sunt bogat ornamentate. Unele dintre ele au chiar pe muchia cutelor aplicată vechea cusătură ornamentală, numită „scăfătură”. Astfel, vom reînvia croiul și tehnicile de ornamentare ale vechilor cămăși de Bihor.

Atelierul se va desfășura între 10 noiembrie 2022 – 24 iunie 2023, cu frecvență lunară.

Vom învăța să ne confecționăm propria cămașă de Bihor și să o decorăm folosind tehnicile de ornamentare de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, având posibiltatea de a ne inspira direct de la o piesă etnografică aflată în patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor.

Îndrumarea practică, concretă va fi asigurată prin amabilitatea doamnei doctor Florina Buda, care știe „să împungă” frumos și cu acul medical și cu acul de  cusut și brodat. Dar, pentru că este o ȘEZĂTOARE, vom lucra împreună, ca pe vremuri și ne vom familariza cu datinile și obieciurile zonei noastre.

Joi, 10 noiembrie 2022, orele 17, va avea loc prima întâlnire din această serie în Sala de Pedagogie muzeală din sediul MȚC, Strada Armatei Române, nr. 1/A.

Taxă de participare: 20 lei/an, reprezentând înscrierea în Asociația „Prietenii Muzeului”, iar pentru membrii asociației, intrarea este gratuită.

Materialele vor asigurate de participanți.

Îndrumător: doamna dr. Medic Florina Buda

Inițiator: muzeograf dr. Simona Bala

 

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *