Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Praznicul Sfântului Andrei, sărbătoare dragă românilor


Debut jurnalistic.

Preoții mai multor biserici din Oradea, alături de credincioși s-au adunat la Biserica Sfântul Apostol Andrei din cartierul Decebal, care poartă numele praznicului.

andrei3 Sărbătoarea este importantă pentru români deoarece Sfântul Andrei este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor” – cel care a adus și a promovat religia creștină în învățăturile lui Iisus în țara noastră, fiind unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus.
Credincioșii vin in fiecare an la biserică să se roage la Sfântul Andrei sustinând ca acesta le asculta rugăciunile și le poarta noroc tot anul,declara unul dintre credincioși.
Pentru noaptea dinaintea „Sfântului Andrei”, românii au păstrat tradiții unice care s-au transmis încă de la daci. Ziua de „Sfântul Andrei” este cunoscută și sub numele de „Ziua Lupului”. Noaptea „Sfântului Andrei” este considerată magică, în care animalele, în special lupii au puteri magice, iar vârcolacii și strigoii umblă prin lume.
Conform tradiţiilor din bărâni, ca să te protejezi împotriva puterii lupilor și să nu-i atragi în apropierea gospodăriei, trebuie să nu-ți piepteni părul în această zi, să nu faci curat în casă sau să duci gunoiul afară.
De asemenea, această noapte a „Sfântului Andrei” are și tradiții pentru fetele care vor să se mărite, acestea trebuie să ascundă sub pernă un fir de busuioc, pentru a-și visa iubitul. La miezul nopții de “Sfântul Andrei”, fetele întorc un ulcior de lut cu gura în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinși și rostesc o incantație, pentru a cuceri inima băiatului dorit.
O altă modalitate pentru a afla cum arată ursitul, cere ca fata să țină două lumânări aprinse in mână în timp ce privește într-un pahar cu apă în care a fost aruncată o verighetă sfințită, pentru cununie. andrei2 Noaptea de Sfântul Andrei este însoțită de o serie de tradiții și obiceiuri. Tot de Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit, pentru ca gospodarii să afle cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prospere vor fi casa și familia lui.
În noaptea “Sfântului Andrei”, cei care vor să afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie să participe la un ritual în cimitir. Într-un vas cu apă descântată, ei vor vedea tot ce s-a intamplat. Spiritele rele nu vor avea acces in casă dacă gospodinele vor întoarce în seara de “Sfântul Andrei” toate cănile și vasele cu gura în jos. Tot pentru alungarea spiritelor se agață usturoi la intrare, iar animalelor li se pune in mâncare busuioc și in apă câteva picături de agheasmă.

Strada “Aluminei” a fost închisă de Poliția Locală pentru a le permite credincioșilor, alături de preoți, să înconjoare Biserica de 3 ori.

Dana Fritea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *