Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Sfințirea Monumentului Marii Uniri și a Crucii Eroilor din satul Săbolciu


Singurul monument închinat Marii Uniri ridicat în Bihor, cu prilejul Centenarului, a fost sfințit, duminică, 2 septembrie, la Săbolciu, în prezența a peste 600 de persoane, venite din toate colțurile țării, dar și de peste granițe.

Prin contribuția financiară a părintelui Nicolae Ioan Bordașiu, fiul unuia dintre participanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pr. Gheorghe Bordașiu, duminică, 2 septembrie, în satul Săbolciu au fost sfințite Monumentul Marii Uniri, respectiv Crucea Eoilor, arhitect Bogdan Hanganu. Sfințirea s-a făcut de către un sobor de 16 preoți, în frunte cu P.S. Ieronim Sinaitul, Vicar Patriarhal, P.S. Galaction al Alexandriei și Teleormanului și P.S. Siluan Episcopul Românilor din Ungaria.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie și a continuat cu luările de cuvânt ale înalților prelați.  ”Aceste manifestări se încadrează în anul omagial al unității de neam și credință și în anul comemorativ al eroilor neamului. Aducem un prios de recunoștință înaintașilor de pe aceste meleaguri. Prin râvna și truda părintelui Nicolae Bordașiu s-a ridicat în centrul localității Săbolciu un monument pentru participanții în mod direct la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și o troiță pentru cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Și noi trebuie să fim la înălțimea acestor mari martiri prin dragostea de neam și credință. Avem o mare responsabilitate, să fim recunoscători pentru ceea ce au făcut înaintașii noștri, dar și să transmitem urmașilor noștri aceste valori”, a declarat P.S. Ieronim Sinaitul.

Pentru toată truda și grija purtată față de amintirea martirilor din Săbolciu,  Aurel Popa, primarul comunei Săcădat,  i-a acordat titlul de cetățean de onoare, părintelui Nicolae Ioan Bordașiu. ”Acest monument este o piedică în calea uitării. Puține sunt satele  care se pot mândri că au mărturia dorului de a face o singură țară și frumoasă. Monumentul a răsărit din dragostea și râvna familiei Alb din Săbolciu, care a cedat 10 mp din vechea moșie a mangreștilor, fosta mea casă părintească, iar pe terenul acesta s-a ridicat monumentul. Mulțumesc părintelui paroh Alexandru Dulca pentru că împreună cu parohia și consiliul local au permis ca pe terenul lor să se ridice Crucea Eroilor”, a declarat părintele Nicolae Bordașiu, cel care a finanțat ambele lucrări.

În cadrul evenimentului, a fost lansată cartea ”Din Săbolciu la Alba Iulia”, avându-i ca autori pe preoții profesori Nicolae Bordașiu, Nicolae Malița, Ioan Mircea Ghitea și Alexandru Dulca.

Cei prezenți la manifestare au primit și câte un exemplar din noua broșură ”Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Săbolciu, Bihor”, ai cărei autori sunt dr. Cristina Liana Pușcaș și pr. prof. Nicolae Ioan Bordașiu, lucrare tipărită în peste 1.100 de exemplare. Ea a beneficiat de sprijinul financiar al Direcției de Dezvoltare și Implementare a Proiectelor, de la Consiliului Județean Bihor și a Asociației „Cei 40 de Mucenici”. Valoarea proiectului este de 5.000 de lei, din care 4000 de lei, contribuția DDIP și 1.000 de lei, contribuția Asociației „Cei 40 de Mucenici”.  Broșura a fost tipărită la Editura Evdokimos din București, la care au conlucrat, pentru partea de grafică, arh. drd. Maria Tîlvescu și fotograful Remus Toderici. ”Tipăritura cuprinde portretele a nouă clerici, ale căror destine au fost legate și de Săbolciu, printre care amintim preoții Gherghe Bordașiu, Nicolae Malița, Gavril Iovan, toți trei participanți la Alba Iulia, ieromonahul Arsenie Boca, cel care în octombrie 1948 a trecut Crișul Repede, cu o luntre, la Săbolciu, în căutarea de vești despre Nicolae Bordașiu, tânărul student la Teologie, devenit fugar din calea Siguranței. Arsenie Boca a avut o întâlnire cu tatăl studentului, pr. Gheorghe Bordașiu, chiar în casa familiei, din Săbolciu.

În broșură sunt prezentați și Episcopul Roman Ciorogariu, participant de seamă la Alba Iulia, P.S. Nicolae Popoviciu, IPS Vasile Mangra, PS Andrei Magieru și PS Vasile Coman”, ne-a declarat dr. Cristina Liana Pușcaș, reprezentantul Asociației „Cei 40 de Mucenici”.

Momentele artistice au fost asigurate de Oana Pereț, Lucian Malița, Fanfara din Șinca Nouă (Brașov); respectiv de copiii Parohiei Săbolciu.

sursa: crișana.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *