Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Simfonie cromatică şi pasiune într-o expoziţie de excepţie


absolventi2 Vernisajul “Let’s Play Art!”, (Hai să ne jucăm artistic!) expoziţia de imagini cu suflet, viaţă şi culoare a absolvenţilor primului curs de calificare în profesia de fotograf, condus de artistul fotograf Adela Lia Rusu a avut loc în prima decadă a lunii decembrie, în „Pantheonul cărţilor”.
Evenimentul artistic, la superlativ, a cunoscut o formă complexă de exprimare: fotografie, muzică, teatru.
La Biblioteca Judeţeană Gh. Şincai timpul s-a măsurat în imagini şi momente de încântare, printr-un spectacol al vocii, oferit de Conf. Universitar Dr. Vasile Carmen de la Facultatea de Muzică a Universităţii Oradea.
Totodată Mirela Niţă Lupu, actor al teatrului orădean „Regina Maria”, a bucurat privirile asistenţei printr-un monolog, o adaptare a piesei „Aplauze pentru Lena” în care personajul îşi spunea oful, pentru că iubise un fotograf, mai mare decât ea cu 17 ani.
Invitatul special a vernisajului, artistul imaginilor Dorel Găină s-a referit la expunerea fotografiilor şi calitatea lor artistică: „este foarte bine că se întâmplă o mişcare fotografică şi în Oradea, deoarece la Cluj totul se întamplă la plural”.
În toată această atmosferă de cultură, rezultatul muncii şi al pasiunii depuse pentru o lună şi jumătate, a celor şapte cursanţi au fost apreciate prin obţinerea diplomei de absolvire, acreditată de Ministerul Educației Naționale şi Autoritatea Naţională pentru Calificări a Ministerului Muncii.
“Felicitări absolvenţilor: Antonia Pâncotan, Doina Vereş, Gheorghe Barna, Peter Nagy, Tania Dobra, Teodor Cotuna şi Vlad Bondar.
“Mult succes si lumină bună la fotografiat!”, a fost urarea artistului fotograf Adela Lia Rusu, coordonatoarea cursului, mărturisind totodată “că fotografia înseamnă pentru ea un mod de viaţă”, dedicându-i-se de mai bine de şapte ani.
Din dorinţa de a deveni pedagog şi a oferi tinerilor din măiestria acumulată, cu fiecare pas făcut, pe treptele afirmării în arta fotografică s-a modelat pe sine şi a reuşit să inițieze acest curs de calificare în fotografie.
Una dintre absolventele cursului, Doina Vereş, a mărturisit că “pasiunea pentru fotografie m-a adus la curs, considerând că în viitor o să practic această frumoasă artă, cu suflet, cu drag și n-o să renunț la ea.” absolventi3 Ea povestește că a avut şi un moment de impas, în clipa în care a avut cea mai mare nevoie de camera de luat vederi care s-a defectat, dar minunații colegi i-au sărit în ajutor, împrumutându-i aparatul lor, gest pentru care le adresează mulţumiri.
Şi absolventul Vlad Mădălin Bondar, a oferit câteva amănunte de “dincolo de obiectiv” despre motivul pentru care a ales să participe la curs: „am vrut să învăţ ceva nou în a scrie cu lumina şi pentru a putea practica această nobilă profesie. Cea mai interesantă parte a cursului a fost marcată de practică, timpul scurt şi fotografiile reuşite însemnând un etalon pentru viitorul meu”.
Data de 24 ianuarie 2017 reprezintă o oportunitate pentru iubitorii de fotografie pentru că v-a începe un nou curs de artă fotografică, sub aceeaşi îndrumare a artistului fotograf Adela Lia Rusu.

Alice Cazan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *