Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Spiritul locului în detalii arhitecturale


 

Șaptesprezece arhitecți tineri și foarte tineri – unii aflați încă pe băncile facultății – și-au unit eforturile, cunoștințele și talentul pentru a realiza acest catalog-album numit sugestiv Detalii de demult. Analiza și (re)prezentarea unor edificii a căror importanță arhitecturală marchează destinul și sufletul urban al acestui oraș, pare-se că pornind undeva în urmă cu douăzeci de ani de la o nevoie practică, activitatea din domeniul restaurării clădirilor istorice, a dus, în timp, la o paletă largă, aproape exclusivă, de asumare atât a registrelor de expresie arhitecturală cât și la interferența atentă a arhitectului cu toate detaliilor constructive și artistice care până la capăt transformă o clădire într-o operă arhitectonică.

E o muncă de echipă, ni se spune, care a presupus dăruire și un antrenament vizual și teoretic dezvoltate cu fiece nou proiect de restaurare, presupunând o îmbinare între planul estetic și cel al programului arhitectonic, între funcția socială pe care o are edificiul și materialele utilizate, totul dublat de truda permanentă de a menține autenticitatea detaliilor în absența cărora însăși spiritul, sufletul clădirii dispare.

În mod limpede, evidențierea dimensiunii istorice a arhitecturii orădene a presupus, și presupune, intervenții tehnice care țin de secolul XXI, din această apropiere rezultând nu doar conservarea clădirilor ca atare ci și concretizarea unui plan mult mai adânc, a unei geografii spirituale tipice locului – conservarea identității culturale a Oradiei. Toți cei care au contribuit la acest volum nu sunt doar foarte buni profesioniști ci, repet, un soi de magicieni spirituali. Pentru că din clipa în care pierdem duhul locului ne pierdem identitatea ca oameni și cetățeni. Și chiar dacă, uneori, trecând pe lângă unele clădiri, o cecitate a obișnuinței ne face să nu mai observăm conștient amănunte, bogățiile decorative ori compozițiile conceptuale, toate acestea devin un spațiu vizual dinamic care ne marchează fără să vrem, care ne educă plastic aproape fără să vrem până ajungem să ne identificăm cu natura urbană în care viețuim zilnic.

Aș mai remarca o singură trăsătură a acestei apariții editoriale: nu doar că se constituie într-un memento al detaliilor arhitecturale orădene ci contribuie – chiar pentru specialiști – la îmbunătățirea spațiului văzut: după ce o răsfoiești măcar privești altfel clădirile din acest oraș, simți altfel ambianța constructivă, te uiți cu alți ochi la clădirile pe lângă care treci. Le percepi mai intim frumusețea, în unele cazuri delicatețea de cărămidă și piatră, fie că e vorba de casele de raport: Ullmann, Darvas-La Roche, Moskovits, Rimanoczy sau de Sinagoga Mare Ortodoxă, Muzeul Memorial Ady Endre și Capela Hasas. Frumusețea de lângă noi devine mai explozivă, cotidianul își pierde mult din banalitate și repetitivitate după ce, fascinat, ai studiat desenele, releveele și fotografiile din Detalii de demult. Clădirile orădene ni se transformă în prieteni sau măcar în parteneri de hoinăreală pe străzile orașului. E, între paginile acestei cărți, strânsă multă muncă, pricepere, iubire: simplu spus – o realizare unică ce merită din partea tuturor o reverență culturală.

 

Prof. univ. dr. Aurel CHIRIAC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *