Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Strategii şi măsuri pentru stimularea dezvoltării municipiului Oradea


Primarul Ilie Bolojan a introdus în dezbatere publică strategii şi măsuri care ţin de dezvoltarea economică a oraşului Oradea şi a centrului istoric.

„Propunem un set de măsuri care să stimuleze dezvoltarea oraşului şi în principal zona de centru istoric, care să facă oraşul mai prosper. Trebuie să accelerăm dezvoltarea oraşului, altfel nu vom putea recupera întârzierile faţă de alte ţări”, a spus primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă de joi, 10 august, în care a prezentat aceste propuneri.

Este vorba de un set de măsuri pentru dezvoltarea oraşului – în principal a centrului istoric, dar şi a unor zone importante din cartierele oraşului, vizând atât componenta de mobilitate urbană, cât şi stimularea dezvoltării economice pe teritoriul municipiului Oradea.

Strategia pentru dezvoltarea centrului istoric are mai multe componente: reabilitarea faţadelor, extinderea spaţiilor pietonale, gestionarea parcărilor şi revigorarea economică a centrului istoric, a arătat primarul Ilie Bolojan.

Se extinde programul de reabilitare a faţadelor clădirilor

În cadrul acestor strategii, o componentă importantă este reabilitarea faţadelor din centrul istoric. „Având în vedere că în zona centrului istoric la aproape clădirile sunt documentaţii pregătite sau se lucrează la reabilitarea faţadelor, unele fiind deja finalizate, vom extinde zona de reabilitarea a faţadelor clădirilor”, a spus Ilie Bolojan. Astfel, programul de reabilitare a acestor faţade se va extinde şi asupra străzilor adiacente (de ex. str. Libertăţii, Parcul Traian, M. Eminescu, R. Ciorogariu, T. Moşoiu etc), aplicându-se aceleaşi facilităţi ca şi la clădirile din centrul istoric care au intrat până acum în programul de reabilitare al municipalităţii.

Gestionarea eficientă a parcărilor din muncipiu

În vederea unei mai bune reglementări a mobilităţii urbane, în condiţiile creşterii numărului de maşini şi necesităţii găsirii de soluţii pentru problema parcărilor, executivul a elaborat un document intitulat „Strategie privind parcările din municipiul Oradea”, care a fost alcătuit în baza celor mai bune practici din oraşele europene. Această strategie ţine cont atât de cererea de locuri de parcare, cât şi de necesitatea extinderii suprafeţelor destinate pietonilor şi bicicliştilor. „Politica de administrare a parcărilor va urmări crearea unui echilibru între cererea de locuri de parcare şi ofertă. Se va urmări prevenirea unei situaţii de creştere excedentară a solicitării de locuri de parcare şi, pe de altă parte, aplicarea unor măsuri pentru a creşte numărul de vizitatori în centrul oraşului”, se arată în documentul elaborat de Primăria Oradea.

„Componenta pietonală va deveni tot mai importantă, practic vom reda centrul oamenilor”, a afirmat Ilie Bolojan, arătând că o bună parte a zonei centrale va deveni pietonală, vor fi lărgite trotuarele, se vor amenaja piaţete publice, se vor crea piste de biciclete iar viteza de circulaţie a maşinilor în zona centrală va fi limitată la 30 km/h.

De asemenea, vor fi redefinite standardele de parcare, astfel ca, pe măsură ce vor fi create parcări în afara carosabilului, să se reducă numărul maşinilor parcate pe carosabil în centrul istoric. Documentul prevede atât soluţii pentru parcarea de scurtă durată, favorizarea parcării pentru rezidenţi şi cumpărători, cât şi taxarea diferenţiată în funcţie de locaţie şi timp. Toate activităţile prin care se instituie taxe de parcare şi se aplică amenzi pentru parcarea ilegală urmăresc reducerea cererii de locuri de parcare şi a numărului de călătorii cu maşina personală în centrul oraşului şi, implicit, reducerea frecvenţei blocajelor în trafic.

„Ţinta noastră este ca până în 2020, 75% din maşinile care parchează în Oradea să parcheze corect. Scopul nu este să-i amendăm pe oameni, ci ca aceste reglementări să fie aplicate în mod eficient”, a spus primarul Ilie Bolojan. Strategia urmează să fie publicată şi să intre în dezbatere publică.

Stimularea activităţii economice în centrul istoric

S-a constatat că centrul istoric al oraşului suferă în privinţa utilizării spaţiilor comerciale, în zona pietonală a străzii Republicii, în Piaţa Ferdinand şi în Piaţa Unirii fiind întâlnite adesea imobile cu expunere comercială importantă, dar neutilizate sau închise. Întrucât strategia de dezvoltare a oraşului marşează puternic pe componenta de turism, este nevoie de măsuri care să stimuleze activitatea comercială în zona centrului istoric, dar şi pe principalele artere ale oraşului.

„E greu cu magazine second-hand, cu case de amanet sau jocuri de noroc să ai o mare atractivitate a centrului. Dorim să acţionăm asupra acestora şi să-i stimulăm să-şi schimbe profilul de activitate sau să-l adapteze la un centru care este viu, prietenos cu oamenii şi în care aceştia să aibă ce face, inclusiv în weekend”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Măsurile propuse în vederea stimulării activităţi economice în centrul istoric sunt:

  1. Orar minim obligatoriu de funcţionare pentru activităţile economice de la parterul imobilelor cu front la străzile cuprinse în zona centrală, în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, intervalul orar 10-21, iar în perioada 16 octombrie – 14 aprilie, intervalul orar 10-19. Aria de aplicare vizează zona centrală, reprezentată de str. Republicii (de la Magazinul Crişul la str. Iosif Vulcan), Piaţa Ferdinand, str. Moscovei (tronsonul adiacent Pieţei Ferdinand), Piaţa Unirii, str. V. Alecsandri, str. Independenţei.
  2. Majorarea cu 50% a impozitului pe clădiri şi teren pentru spaţiile comerciale din zona centrală în care nu se desfăşoară activităţi economice (neutilizate/închise) mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an. Aria de aplicare vizează zona centrală.
  3. Supraimpozitarea cu 50% a impozitului pe clădirile şi terenurile aferente spaţiilor comerciale în care se desfăşoară următoarea activităţi economice: case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service sau spălătorii auto. Aria de aplicare vizează atât ansamblul urban „Centrul istoric Oradea”, cât şi principalele artere ale municipiului – Bdul Dacia, Decebal, Ştefan cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borşului, Calea Clujului, Mareşal Alex. Averescu, D. Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei, T. Vladimirescu.

Cea mai mare parte a acestor măsuri urmează să fie aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar celelalte etapizat, până în 2020.

„Consider că aceste măsuri vor constitui stimuli economici şi, alături de ceea ce face municipalitatea, vor contribui la accelerarea dezvoltării oraşului Oradea”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Aceste strategii şi propuneri vor fi publicate şi vor intra în dezbatere, urmând ca ora şi locul dezbaterilor publice să fie anunţate în perioada următoare.

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *