Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Sumo cu roboți la „International Robotics Championship”


 

Sumo cu roboți la „International Robotics Championship”
După doi ani, în care evenimentul nu a putut fi organizat din cauza pandemiei, concursul „International Robotics Championship” se va desfășura în perioada de 29 – 30 mai 2022, în incinta Era Shopping Park din Oradea.

Evenimentul, aflat la cea de a X-a ediție, este organizat de către Departamentul de Mecatronică al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică al Universității din Oradea, fiind susținut de companiile: Celestica, Golde și Allengra.

La ediția 2022 a „International Robotics Championship” sunt înscriși peste 170 de elevi, studenți și specialiști în robotică din toată țara. Participarea este gratuită, Universitatea din Oradea asigurând cazarea și masa concurenților. Premiile depășesc ca valoare suma de 5.000 de euro și constau în echipamente, componente și aparatură.

„Este un concurs de roboți mobili autonomi. Prin definiție, orice vehicul ghidat automat este un robot. Toți roboții participanți la concurs sunt, așadar, autonomi, au un algoritm, inteligență artificială,  fiind programați de către competitori”, a declarat coordonatorul acestui concurs, șef de lucrări dr. ing. Flaviu Birouaș.

Tinerii pasionați de robotică concurează la una sau mai multe din cele 14 categorii ale competiției. În ediția din acest an au fost introduse și probe noi, precum Humanoid Sumo. „În cele 14 categorii, sunt trei categorii de robotică cu lego, cu limita de vârstă de până la 16 ani, avem Line follower junior, până în 18 ani, iar restul probelor sunt fără limită de vârstă. Mai avem probe Mega Sumo, Mini Sumo, Humanoid Sumo, Line Follower Turbo și altele. De asemenea, avem o sesiune Free Style Show Case unde, în fața unei comisii de specialiști din parcul industrial, sunt prezentate aplicații din robotică, invenții și creații proprii. În funcție de punctaj, se stabilește care sunt invențiile premiate”, a precizat șef de lucrări dr. ing. Flaviu Birouaş. În cadrul probelor Line Follower, unde roboții urmăresc autonom linia de parcurs, departajarea se face în funcție de timpul obținut. La competițiile de tip sumo, organizate în regim de turneu, fiecare robot se „luptă” cu fiecare, învingător fiind cel care rămâne ultimul în ring.

„Ce am reușit să adăugăm anul acesta concursului este proba Humanoid Challenge, unde avem roboți umanoizi, care trebuie să rezolve anumite sarcini: fie să urce scări, să navigheze un traseu cu pereți, evident, într-un timp cât mai scurt”, a declarat coordonatorul evenimentului.

Concursul Robotics Championship a luat ființă în anul 2010 ca o inițiativă a studenților și profesorilor Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică a Universității din Oradea, departamentul de Mecatronică și Robotică, din dorința de a dezvolta abilitățile practice de programare și proiectare în domeniul roboticii. Prin organizarea acestui concurs se urmărește și realizarea de colaborări între studenți și companii din domeniu, în vederea asigurării dezvoltării noilor generații de ingineri, programatori și proiectanți.

 Conform organizatorilor, momentul cel mai spectaculos al competiției va avea loc vineri, în jurul orei 12:00, aceasta fiind și ora la care presa poate realiza cele mai interesante imagini sau fotografii.

 

Biroul Comunicare UO

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *