Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Tabără de vară la Casa Memorială „Iuliu Maniu”


Tabăra de vară „Prietenii Casei Maniu”, organizată în perioada 1-5 august 2022, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin a reunit anul acesta studenți din orașele Cluj-Napoca și Satu-Mare.

Tinerii au ajuns la Bădăcin cu scopul de a ajuta la sistematizarea, digitalizarea și arhivarea documentelor importante referitoare la trecutul casei și al familiei Maniu precum: scrisori, fotografii, obiecte, mobilier, tablouri etc.

Aceștia și-au așezat corturile în curtea casei din Dealul Țarinei și a fost pentru prima oară, după foarte mulți ani, când pentru mai multe zile la rând casa a găzduit din nou musafiri.

Timp de patru zile, studenții și-au pus la dispoziție deprinderile acumulate în anii de studii și îndemânarea în a gestiona date informatice. S-au scanat și arhivat sute de pagini de documente inedite, care mai apoi au fost introduse într-o platformă special creată pentru Casa Maniu de către un student de la Politehnica din București. Această platformă urmează să fie atașată site-ului casei, astfel, toți cei interesați să poată avea acces la informații.

În ultima zi a taberei, tinerii au participat și la activitățile specifice întreținerii casei și a spațiilor aferente astfel: pe mobilierul vechi și pe poarta de la intrare au fost aplicate substanțe de protecție și întreținere. Crucile de marmură ale mormintelor familiei, masa altarului și cenotaful lui Iuliu Maniu și-au recăpătat strălucirea, fiind curățate cu substanțe specifice.

În fiecare seară, după cină, au fost organizate întâlniri pentru schimbul de experiență dintre studenți și tinerii din sat, antreprenori de succes și preoți. Părintele Nicolae Bodea, protopopul Șimleului, le-a vorbit tinerilor despre necesitatea întemeierii unei familii creștine, iar inginerul Teodor Pocola a subliniat faptul că o afacere de succes trebuie să fie ancorată de trei piloni: punctualitate, seriozitate și moralitate.

Nu a fost neglijat nici aspectul spiritual, studenții participând zilnic, în Biserica Greco-Catolică din Bădăcin, la Sfânta Liturghie și la Paraclisul Maicii Domnului, rugăciune specifică Postului Sfintei Fecioare Maria, perioadă în care ne aflăm.

Activitatea a fost organizată de Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu” și Parohia Greco-Catolică Bădăcin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabăra de vară „Prietenii Casei Maniu”, organizată în perioada 1-5 august 2022, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin a reunit anul acesta studenți din orașele Cluj-Napoca și Satu-Mare.

Tinerii au ajuns la Bădăcin cu scopul de a ajuta la sistematizarea,digitalizarea și arhivarea documentelor importante referitoare la trecutul casei și al familiei Maniu precum: scrisori, fotografii, obiecte, mobilier, tablouri, etc.

Aceștia și-au așezat corturile în curtea casei din Dealul Țarinei și a fost pentru prima oară după foarte mulți ani când pentru mai multe zile la rând casa a găzduit din nou musafiri.

Timp de patru zile studenții și-au pus la dispoziție deprinderile acumulate în anii de studii și îndemânarea în a gestiona date informatice. S-au scanat și arhivat sute de pagini de documente inedite, care mai apoi au fost introduse într-o platformă special creată pentru Casa Maniu de către un student de la Politehnica din București. Această platformă urmează să fie atașată site-ul casei, astfel, toți cei interesați să poată avea acces la informații.

În ultima zi a taberei tinerii au participat și la activitățile specifice întreținerii casei și a spațiilor aferente astfel: pe mobilierul vechi și pe poarta de la intrare au fost aplicate substanțe de protecție și întreținere. Crucile de marmură ale mormintelor familiei, masa altarului și cenotaful lui Iuliu Maniu și-au recăpătat strălucireafiind curățate cu substanțe specifice.

În fiecare seară, după cină, au fost organizate întâlniripentru schimbul de experiență dintre studenți și tinerii din sat, antreprenori de succesși preoți. Părintele Nicolae Bodea, protopopul Șimleului le-a vorbit tinerilor despre necesitatea întemeierii unei familii creștine, iar inginerul Teodor Pocola a subliniat faptul că o afacere de succes trebuie să fie ancorată de trei piloni: punctualitate, seriozitate și moralitate.

Nu a fost neglijat nici aspectul spiritual, studenții participând zilnic înBiserica Greco-Catolică din Bădăcin la Sfânta Liturghie și la Paraclisul Maicii Domnului, rugăciune specifică Postului Sfintei Fecioare Maria, perioadă în care ne aflăm.

Activitatea a fost organizată de Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu” și Parohia Greco-Catolică Bădăcin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *