Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Tradiția mărțișoarelor nu va dispărea nici în vreme de pandemie


 

Începând de joi, piețele și zona pietonală din Oradea a fost invadat de multitudinea de culori și stiluri de mărțișoare. Deși inițial sărbătoarea primăverii a dat bătăi de cap guvernanților, tradiția de a oferi în dar mărțișoare nu va pieri nici în timpul pandemiei, conform Crișana.

Inițial, Guvernul român a interzis oferirea mărțișoarelor și a florilor pentru învățătoare și profesoare. Cu toate astea, miercuri a declarat că elevii au voie să dăruiască mărțișoare și flori deoarece acestea nu sunt considerate ca bunuri personale.

Orădenii tratează cu entuziasm sosirea primăverii. Tarabele pentru comercianții de mărțișoare au fost scoase la licitație de către primărie deoarece au fost un număr limitat. Începând cu miercuri, fiecare vânzător ar fi putut să își ocupe locul și să își expună marfa spre vânzare, dar n-au făcut-o.

Comercianții se tem de lipsa cumpărătorilor deoarece „mulți se uită, dar puțini cumpără”, declară unul dintre ei. În centrul și în zona pietonală orașului întâlnim până și broșe unicate făcute de mână. Nu este de mirare că vineri orădenii au stat la rând pentru a cumpăra cele mai frumoase broșe și atenții celor apreciate sau chiar iubite de sufletele lor.

„Materialele nu se găsesc oriunde, așa că sunt nevoită să refolosesc bucăți de material sau hârtii colorate de care nu mai am nevoie”, declară Carmen Popa, bibliotecară a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea. „Cele mai simple costă 6 lei și îmi ia cam vreo 10-15 minute să le fac. Cele puțin mai complexe, ca de exemplu cărțile în miniatură, durează aproximativ 30 de minute și costă 8 lei. Iar cele care solicită efortul cel mai mare, cu mărgele, dantelă, mesaj sau chiar bijuteriile personalizate, necesită între 45 și 90 de minute o singură bucată, având prețul de 15 lei.”

Prețul mărțișoarelor comercializate la tarabe variază între 3 și 20 de lei, iar florile costă între 15 și 45 de lei.

 

Szabo Antonia Alexandra,

Jurnalism, Anul I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *