Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

La „Festivalul interjudețean de colinde” de la Aleșd, record de participanți


Cocheta catedrală ortodoxă „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”din Aleșd a fost gazdă primitoare pentru cei 450 colindători , dintre care 280 copii, cadru adecvat, în care spiritul Marii Sărbători a Nașterii Domnului a reînviat prin frumoase colinde starea emoțională a celor 200 de spectatori, în frumoasa poveste a întâmpinării Crăciunului.

Tradiționalele colinde scoase din lada de zestre, moștenită de la străbuni, ne-a condus imaginar spre izvoare, spre rădăcini, din care ne-am plămădit ca popor creștin. Colindele sunt cântece de leagăn aduse pruncului Isus, ca semn de cinstire și închinare.

Glasurile cristaline și inocente ale micilor colindători, îmbrăcați de sărbătoare în frumoase straie, unele foarte vechi, moștenite de la  bunici și străbunici au întregit imaginea Marii Sărbători pe care o cinstesc și o evocă prin colind. De peste douăzeci de veacuri simfonia divină a cetelor îngerești, ce au vestit Nașterea Domnului, însoțită de cântarea păstorilor, se reactualizează în fiecare an de colindători de toate vârstele, care în liniștea nopții din ajunul Crăciunului, merg din casă-n casă, vestind Nașterea Domnului  Isus Cristos. Colindătorii sunt crainicii care vestesc marele eveniment creștin. Colinda este o „Evanghelie”populară, o „Biblie ” nescrisă a Nașterii Mântuitorului. Sub aceste auspicii s-a desfășurat emoționantul festival al colindelor și tradițiilor creștine, primul din Bihor, care deschide un șir de manifestări de gen, ce premerg Crăciunului. Cuvântul de deschidere și rugăciunea „Tatăl Nostru” a fost rostite de preotul paroh Ovidiu Bocșan, principalul, organizator și gazdă a festivalului. Binecuvântarea P.S. Sofronie Episcopul Oradiei, a fost transmisă de părintele Dragomir Balotă, secretar al protopopiatului Oradiei. Festivalul a debutat cu corul „Glasul Credinței” al bisericii gazdă, dirijor prof. Matei Șunea, după care Nicoleta Ștef, prezentatoarea evenimentului a prezentat în ordinea evoluției grupurile de colindători.  

La SECȚIUNEA COPIILOR au colindat: 3 grupuri de preșcolari de la Grădinița Holcim Aleșd, instruite și conduse de d-nele educatoare: Ioana Gherlea, Delia Pipa, Ancuța Pavăl, Daniela Gavrilă, Florina Vaida, Dorina Pușcău.

Au urmat  grupurile: de la Fundația „Copiii Dragostei”, de la Biserica din Lugașul de Sus, dirijate de preotul Valentin Borbel,  de la Școala Gimnazială din Călățea, de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, al Bisericii din Subpiatră, condus de preotul Lucian Crișan, al Bisericii din Groși, cu preotul Călin Ioniță, al Colegiului Tehnic „Alexandru Roman”, Grupul de copii din Tilecuș, coordonat de prof. Maria Ardelean, un Grup de tineri din Roșia, grupul Bisericii din Peștiș, cu preotul Alexandru Bădilă, grupul ”Moșuț-junior” din Vadu Crișului, coordonat de prof. Liana Boț, grupul Școlii Gimnaziale din Bulz, cel al Școlii gimnaziale din Luncșoara și cel al Școlii gimnaziale din Peștiș.

Toți colindătorii au fost răsplătiți după tradiție cu pachete, din care n-au lipsit merele și nucile precum și multe dulciuri, împreună cu diplome de participare.  Au fost acordate diplome, din partea firmei Aoreo, celei mai bune voci, solistei Ina Rus din Pădurea Neagră și pentru cea mai veche și tradițională colindă Grupului de copii de la Biserica din Groși. 

La SECȚIUNEA ADULȚILOR au colindat grupurile: Bisericii din Vârciorog, condus de preotul Dan Gherman, al Biserici din Bratca, dirijat de preotul Radu Marian, „Dubașii din Hotar” și grupul din Măgești.

Ne-a onorat prezența pentru a doua oară, „Craii Măgurii” grup care a împlinit 5 ani de la înființare și are în componența sa generații cuprinse între 25 și 75 de ani, cu profesii și ocupații diverse, un grup semi-profesionist din comuna Bucea județul Cluj, coordonat de preotul Mircea Dejeu. Grupul are în repertoriu: colinde, cântece religioase, patriotice, de petrecere, cătănie, palmares impresionant, prin premii și diplome obținute la festivaluri și concursuri în țară și străinătate. A înregistrat 2 CD-uri. Sunt purtători ai costumelor tradiționale, de vară și de iarnă.

Alături de grupurile folclorice, au ridicat valoarea festivalului voci de excepție, ale melosului bihorean: Corina Lele Ionescu, Radu Ile, Nicoleta Ștef și tânăra „vedetă” Ina Rus, din Pădurea Neagră, câștigătoarea Marelui Trofeu de la Festivalul „Mamaia Copiilor”, 2017.

După 4 ore de desfătare spirituală, a colindat cunoscutul Grup de colindători din Borod, coordonat de Nicu Venter, care în încheierea repertoriului său și al festivalului a cântat împreună cu publicul din sală, colinde bine cunoscute de toată lumea : Trei Păstori și O Ce veste minunată.  

Meritul pentru reușita festivalului revine în primul rând preotului paroh Ovidiu Bocșan și prof. Nicolae Răcuciu, în parteneriat cu CJCPCT Bihor, Primăria orașului Aleșd și nu în ultimul rând sponsorilor: Claudia Filip, Dan Corb, Adi Luca, Cristi Ardelean și Ionuț Dragodan.

Tuturor felicitări și „Sărbători fericite” !

Dinicu Braghină și Nicu Răcuciu    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *