Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Unde-s doi, puterea crește!


Datorită colaborării județului Satu Mare cu Bihorul, Spitalul Clinic din Oradea primește în completare aparatul care face posibilă interventia chirurgicală cardiovasculară și la noi.

Deși Oradea era acreditată de Ministerul Sănătății de mai bine de un an pentru intervenții  de acest tip, dispune și de resursa umană necesară , intervențiile nu erau posibile până acum  din cauza lipsei aparaturii profesionale, motiv pentru care Consiliu Județean a semnat un accord de colaborare cu județul Satu Mare pentu realizarea transferului unei pompe de circulație extracorporală.

Această pompă de care Spitalul Județean din Satu Mare dispunea din 2013, dar nu a fost pusă niciodată în funcțiune din lipsa resursei umane, fapt care a dus la realizarea acestui transfer.

Într-o conferință de presă care a avut loc miercuri, 18 iulie în acest scop la Consiliul Județean, doctorul  Ghearghe Carp, managerul Spitalului Clinic din Oradea a descris în detaliu modul de funcționare al pompei, specificând că va fi „o inimă exterioară pe timpul operației”.

Pentru a putea utiliza aparatul în mod corespunzător, spitalul a trimis deja 3 specialiști în Debrecen la perfecționare pentru a deveni pompiști. Motivul pentru care Oradea a ales din nou Debrecen (Ungaria) este pentru că din partea lor, am primit mereu un răspuns pozitiv, spre deosebire de alte orașe din țară.

Dr. Carp afirmă și că în viitorul apropiat va trebui achizitionat încă un asemenea aparat, deoarece este necesar în cazul în care acesta se va defecta.

„Vom reveni cu mai multe informații în toamnă după efectuarea primei operați.” – Dr. Carp Gheorghe

Bianca Feric, student al Facultății de jurnalism a U.O.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *