Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

UZPR la Salon du Livre, din Montreal


Miercuri, 27 noiembrie a.c., s-a deschis la Palatul Congreselor din capitala Quebecului, Montreal, a 47-ea ediție a tradiționalului Salon du Livre (27 noiembrie – 1 decembrie), anul acesta sub deviza „Tendințe actuale, practici, evoluții și inovații în industria cărții”.  Salonul de la Montreal   este una dintre cele mai mari  manifestări de profil doar din spațiul francofon, dar chiar și din lume, intenția autorităților, nedeclarată, dar intens subliniată subliminal, fiind aceea de a a  oferi publicului local, preponderent francofon, o variantă  a celebrului Salon Internațional de Carte, de la Paris. Scopul definit al manifestării este acela de a revitaliza producția de carte locală, în special cartea francofonă, dar și stimularea lecturii, promovarea multiculturalismului și  a multidiversității, într-o țară cu un profil etnic eterogen, cum este Canada. În acest scop, organizatorii au  propus publicului, estimat la câteva sute de mii de vizitatori,  un program complex de manifestări, întâlniri cu autorii expuși la Salon, sesiuni de autografe, dezbateri și conferințe culturale. În plus, pentru a atrage publicul spre lectură și a stimula interesul pentru carte, organizatorii au extins cadrul tradițional,  prin amenajarea de spații de expunere și promovare a cărții în puncte fierbinți ale orașului, în piețe publice, pe marile artere comerciale, o acțiune în concordanță cu interesul pentru lectură al localnicilor, concretizat și prin prezența, în jurul și în incinta marilor centre comerciale, a numeroase Biblioteci publice/Centre de cultură și recreere, ce oferă gratuit vizitatorilor nu doar accesul la cărți și publicații la zi, dar și posibilitatea  de informare în spațiul virtual, o componentă nelipsită a fenomenului cultural contemporan.

În context, menționăm că  Salon du Livre, din Montreal,  a fost creat în 1950, ca un mic eveniment, la inițiativa Société de développement du livre,  prima ediție având loc  loc la Hotelul Windsor, aproape de bulevardul René Lévesque. Mai târziu, între 1978 și 2019,  Salonul s-a mutat la Place Bonaventure, unde Asociația Canadiană a Scriitorilor Români, condusă de colegul nostru, jurnalistul și scriitorul româno-canadian, Leonard I. Voicu, membru al UZPR și redactor-șef al Revistei „Repere Culturale”, ce apare sub egida UZPR, a participat de mai multe ori. După pandemie, Salonul s-a mutat la Palatul Congreselor, una dintre cele mai reprezentative locații din Montreal, iar la ediția din acest an, Asociația Canadiană a Scriitorilor Români, care reprezintă și UZPR, Filiala Presa culturală, participă din nou cu un stand propriu, ce reunește pe cei mai importanți scriitori de limba română din Canada, un adevărat desant cultural românesc pe coasta de Est a Canadei. Iată și lista scriitorilor de limba română prezenți anul acesta la Salon: Mircea Gheorghe, „ Alfa și Omega”, roman; Silvia Mariora, „Despre tinerețe”, proză scurtă; Gabriel L. Beer, „Pieces of Heaven”, poezie; Lilian Curevici, „Zbucium Basarabean”, poezie; Leonard I. Voicu (membru UZPR), „Erori de programare”, proză scurtă; Daniela Cupșe Apostoaei, „Ciopi și Regele Samovar”, literatură pentru copii; Veronica Pavel Lerner (membră UZPR), „Disonanțe de bon-ton”, proza scurtă, și „Peripeții canadiene”, apărută la Editura Leviathan, din București; Cătălina Stroe, „Centrul vechi”, proză. Prezența românească la Salon a fost semnalată pe larg de publicațiile de limba română din capitala Quebecului, respectiv  ziarele: „Zig-Zag Român-Canadian”, „Accent de Montréal” și „Observatorul” de la Toronto, iar un amplu reportaj va apărea  în revista „Repere Literare”,  Vol. 4, Nr. 4 (decembrie 2024).

Mai semnalăm că sâmbătă, 30 noiembrie, autorii menționați au avut la dispoziție o sală rezervată pentru lansarea a trei cărți noi, publicate anul acesta, respectiv „Erori de programare”, de Leonard I. Voicu, „Despre tinerețe”, proză scurtă, de Silvia Mariora, și romanul „Alfa și Omega”, de Mircea Gheorghe. Amănunte despre atmosfera de la salonul montrealez și  despre ecoul cărților prezentate, sperăm  să primim în cursul acestei săptămâni de  la organizatorul standului românesc, Leonard I. Voicu. Cu mențiunea că volumul „Erori de Programare”, apărut la editura bucureșteană Eykon, va fi lansat oficial joi, 5 decembrie, ora 16, și  la Târgul de Carte Gaudeamus de la București, de către prefațatorul cărții, le dorim scriitorilor români participanți la Salonul de la Montreal deplin succes în promovarea limbii și a culturii românești pe meleaguri canadiene.

 

 

Marian Nencescu

(preluat de pe site-ul UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *