Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Victoriile „Avaaz” din lumea întreagă, pentru „sănătatea planetei”


Există mult întuneric în lume, însă,  trecând de la democrație și mass-media la schimbările climatice, drepturile omului și elefanților, Avaaz e pe val!!

Iată-l pe Mateo, copilul de un an, din nou împreună cu părinții, după ce a fost separat de ei și închis câteva luni, de polițiștii de frontieră. Îți poți imagina cât de speriat a fost?

Sunt din nou împreună pentru că mișcarea noastră a finanțat avocați de top să lupte pentru libertatea lor, oferind speranță lui Mateo și sutelor de copii ca el.

Dar nu este vorba doar despre Mateo — aprindem scântei de speranță în cele mai întunecate locuri și aprindem lumini în lume!

Iată ce am făcut împreună în ultimele luni:

Suntem călare pe Facebook pentru a curăța minciunile și ura…

Răspândirea urii în mediul online este una dintre cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm, și care stimulează agenda divizionară de extremă dreapta de peste tot din lume. Mateo a fost doar unul dintre milioanele de victime.

Atunci când liderul Facebook, Mark Zuckerberg, a venit la Washington pentru a răspunde pentru știrile false și conturile false pe care le-a răspândit, am lansat apelul nostru global de acțiune împotriva acestei amenințări la adresa democrațiilor noastre.

Am instalat sute de duplicați Zuckerberg pe peluza Capitolului și am ajuns pe prima pagină în New York Times și în peste 500 de platforme de știri din întreaga lume, inclusiv CNN și The Washington Post.

Echipa noastră a avut zeci de întâlniri de susținere (advocacy) cu guvernele, legislatorii și directorii Facebook – începem să vedem progresele!

„Zeci de figuri de carton cu chipul lui și purtând mesaje cu “repară Facebook” îl salutau pe Mark Zuckerberg marți în fața clădirii Capitoliului”

Și l-am bătut pe cel mai mare propagandist de extremă dreapta dintre toți!

Mogulul mass-media Rupert Murdoch vorbește cu Donald Trump aproape în fiecare zi. El deține Fox News, rețeaua de televiziune americană care l-a adus pe Trump la putere și a determinat politica fără inimă care l-a închis pe Mateo. Murdoch părea de neoprit atunci când a încercat să preia controlul celei mai mari rețele de televiziune din Europa, Sky – până când Avaaz s-a implicat!

Iată ce a spus Bloomberg despre asta:

„Atunci când Rupert Murdoch, deținătorul 21st Century Fox, a intrat în licitația pentru Sky, doar câțiva investitori s-au așteptat ca progresul licitației să continue. Avaaz, un grup de  susținere (advocacy) politică, puțin cunoscut în cercurile financiare, s-a implicat.”

The Fly in the Ointment of Murdoch’s Sky Bid, Bloomberg

Oferta lui Murdoch pentru a prelua Sky e în corzi.

I-am investigat imperiul mediatic, am adus dezvăluiri de nivel înalt în Marea Britanie, am dat jucători-cheie în judecată, și am dus scandalul Murdoch peste tot în media. Și acum visul lui Murdoch de a transforma Sky într-un Fox News global și de a reforma politica europeană e în corzi – la fel și reputația lui!

Scânteile noastre de speranță au ajuns în Amazon…

Când gigantul mondial global de exploatare minieră Agnico a amenințat inima fragilă a pădurii cu o mină de aur masivă, ne-am alăturat grupurilor indigene să luptăm împotriva lor. Nimeni nu credea că Agnico va renunța la proiect – dar după ce am inundat sediul central cu scrisori și apeluri telefonice, a mai durat doar câteva zile până s-au retras!

„Noi, cei de la Movimento Xingu Vivo Para Sempre mulțumim membrilor Avaaz de pretutindeni!”

Dona Antônia Melo, activist local care luptă împotriva minei de aur Belo Sun

Și asta nu e tot. Cu doar câteva zile în urmă, am adunat lideri indigeni din tot Amazonul într-un reuniune privind crearea unui coridor masiv de zone protejate și teritorii indigene împădurite – un salt uriaș către obiectivul nostru de a proteja jumătate a planetei noastre și a opri criza de specii pe cale de dispariție!

Liderii indigeni se întâlnesc pentru a-și proteja casa – Amazonul. ⓒ César Martínez / Avaaz

Vestea s-a răspândit peste tot în lume – iată ce a declarat Leo DiCaprio despre asta:

„Moment istoric al liderilor indigeni, reprezentând sute de triburi din bazinul Amazonului, în timp ce emit declarația manifest pentru protecția întregului bazin amazonian”

Și aprindem flacăra în lupta împotriva schimbărilor climatice…

Îți poți imagina cum e să deschizi ziarul și să-ți vezi chipul întins pe o pagină întreagă, lângă un apel semnat de peste 700.000 de oameni care cer măsuri urgente pentru a opri finanțarea celui mai murdar combustibil fosil din lume? Ei bine, cam așa trebuie să se fi simțit șeful gigantului în asigurări Munich RE, când am pus un anunț în Financial Times, cerându-i să renunțe la cărbune în ziua unei mari întruniri din industria asigurărilor. Cărbunele nu poate supraviețui fără asigurări, iar Munich RE a sunat la Avaaz să spună „bine jucat”. Ghici ce s-a întâmplat câteva săptămâni mai târziu? Munich RE a anunțat că începe să renunțe la asigurările și investițiile din industria minieră.

Membrii Avaaz livrează apelul nostru de a renunța la cărbune către Munich RE. ⓒ Greg McNevin / Europa dincolo de cărbune

Și super-încărcarea luptei pentru a ne salva elefanții…

A început cu o bănuială că o mare parte din fildeșul „antic” vândut în Europa nu e deloc antic ci, de fapt, ilegal. Știam despre comerțul cu fildeș că împinge aceste animale uimitoare la dispariție, așa că zeci de mii de membri Avaaz au donat, am cumpărat fildeș de pe întreg continentul și l-am testat ​​la Universitatea Oxford… și am constatat că trei sferturi e fildeș obținut ilegal și e doar de fațadă pentru o piață sângeroasă.

Comisarul UE pentru Mediu, Karmenu Vella, primește raportul nostru privind fildeșul

Când am publicat rezultatele într-un raport greu de digerat, s-a generat un val masiv de acoperire media de la BBCThe IndependentThe Guardian și mulți alții. Știrile au ricoșat în jurul Europei și când am afișat fildeșul și constatările noastre în fața biroului Comisarului pentru mediu, el a fost de acord cu o întâlnire de ultim moment și a promis acțiuni de protejare a elefanților:

„Raportul privind fildeșul finanțat de membrii Avaaz este o contribuție foarte importantă și utilă, deoarece ne gândim cum să protejăm cât mai bine acești giganți magnifici.”

Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella

Suntem, de asemenea, pe teren în Africa! Zeci de mii dintre noi au donat să pregătească și să echipeze 1000 de pădurari de elită pentru a proteja animalele uimitoare ale continentului de braconaje catastrofale. Această acțiune ar putea schimba complet jocurile – și uite ce vor avea pe uniformele lor!

Demonstrăm că viețile palestiniene contează…

Când trupele israeliene au împușcat sute de protestatari palestinieni neînarmați în luna mai, lumea privea în cealaltă direcție. Nu și noi – Avaaz a sărit în acțiune pentru a demonstra că viețile palestinienilor contează. În ajunul unei reuniuni-cheie a UE, membrii Avaaz au adunat mii de perechi de pantofi, reprezentând viața fiecărei victime a conflictului israeliano – palestinian, și i-au aliniat pe toți în Bruxelles. A fost o acțiune imposibil de ignorat:

Imaginea a fost afișată peste tot în media și a devenit virală în Palestina ca simbol că lumea nu a uitat de ei. O lună mai târziu, am lansat o campanie importantă și am adus și fermieri palestinieni să discute cu parlamentari irlandezi. Apoi Senatul irlandez a adoptat un proiect de lege inedit care interzice achiziționarea de produse din așezările ilegale israeliene. Aceasta este prima dată când s-a întâmplat ceva, și acest lucru ar putea constitui un moment de răscruce IMPORTANT pentru justiție și responsabilitate … alte țări ar putea urma în curând!

Și lumina noastră ajunge chiar și în cele mai întunecate locuri…

Prea puține locuri de pe Pământ sunt mai fără de speranță decât o închisoare militară israeliană. Dar acolo a ajuns Ahed, adolescenta palestiniană care a fost arestată pentru că s-a împotrivit trupelor militare. Tatăl ei, îngrijorat peste măsură, a scris un e-mail sincer comunității Avaaz, 1,7 milioane dintre noi ne-am alăturat poveștii lor, i-am finanțat avocații și, după 8 luni într-o celulă, Ahed a fost eliberată. Aici se bucură de prima ei gură de libertate!

Ahed se bucură de gustul dulce al libertății!

Când citesc toate astea, îmi taie respirația. Nu doar câștigăm, o facem într-un mod minunat, păstrând flacăra speranței intensă în timp ce întunericul se adună în jurul nostru. Într-o zi, o vom trece generației următoare, luptătorilor pentru libertate ca Ahed, și copiilor ca Mateo. Dar înainte de orice, sunt multe bătălii pe care trebuie să le câștigăm tot noi. Și datorită acestei mișcări extraordinare, știu că o vom scoate la capăt — și vom aprinde lumina în lume! Cu mândrie și speranță înflăcărată,

Bert, Ricken, Joseph, Christoph, Emma, Alice, Fadi, Lisa, Oscar, Laura, Ana Sofia, Nell, Diego și întreaga echipă Avaaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *