Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Viitorii jurnaliști, așteptați la Universitatea din Oradea


S-a dat startul la înscrierile la Universitatea din Oradea. Specializarea Jurnalism își așteaptă viitorii ucenici cu un nou plan de învățământ mai atractiv și ancorat în cerințele de pe piața muncii. Despre oportunitățile oferite de Specializarea Jurnalism ne oferă mai multe informații conferențiar univ. dr. Gabriela Goudenhooft, Director Departament SPSC.

 Ce aduce nou la Specializarea Jurnalism anul universitar 2021/2022?

Studenții care vor începe să studieze anul acesta Jurnalismul vor beneficia de un plan de învățământ nou, adaptat la cerințele zilelor noastre. Pe lângă Fundamentele comunicării și ale mass-media și alte materii tradiționale, precum Genurile presei, Presă scrisă, Radio, TV ș.a.m.d., au fost introduse discipline noi, pe care le-am gândit împreună cu studenții și cu angajatorii: New media, Comunicare digitală, Globalizare și digitalizare, Scriere creativă, Antreprenoriat și management media.

Care este cifra de școlarizare?

Departamentul nostru are două programe de licență: Jurnalism și Științe politice și unul de master – Politici Publice Europene.

La Științe politice sunt 75 de locuri, din care 18 locuri bugetate (inclusiv pentru licee din mediul rural), iar la Jurnalism cifra de școlarizare este 50 de locuri, din care 18 locuri bugetate.

La Politici Publice Europene (masterat) cifra de școlarizare este 50 de locuri, din care 14 locuri bugetate.

De ce un tânăr absolvent de liceu s-ar înscrie la Jurnalism?

Pentru a se forma în domeniul comunicării, dobândind o cultură adecvată și capacitatea de a utiliza instrumente și tehnologii de informare și comunicare atât de necesare lumii în care trăim.

Ce oportunități oferă această specializare?

Competențe profesionale, cunoștințe și abilități din sfera jurnalismului și a comunicării și relațiilor publice, competențe transversale vizând gândirea critică și argumentarea, tehnici de muncă în echipe multidisciplinare, adaptarea la diverse cerințe și rigori din medii variate.

Studenții vor interacționa cu ”viața de jurnalist” nu doar în mod indirect prin intermediul cursurilor, dar și prin ateliere de lucru și de creație, prin seminarii aplicative și muncă de teren, prin stagii de practică în redacțiile ziarelor, participări la evenimente locale pe care vor învăța să le prelucreze mediatic.

Studenții vor putea beneficia de mobilități și burse Erasmus în Universități din străinătate, unde vor urma cursuri și seminarii, finalizate prin examene care vor fi recunoscute prin sistemul ECTS, cu finanțare de la Uniunea Europeană.

La finalul a trei ani de studii de licență, absolvenții ce oportunităţi au pe piața muncii?

Absolvenții programului Jurnalism își găsesc locuri de muncă în redacțiile unor cotidiene, radiouri și televiziuni locale și naționale (Jurnalul Bihorean, Bihoreanul, Crișana, Radio Transilvania, Oradea în direct, Radio Maria, Digi, Antena 1, Look TV, România TV, Prima TV, – sunt exemple de instituții media cu care colaborează absolvenții noștri), dar ei pot lucra și ca purtători de cuvânt în administrațiile locale și centrale sau ca specialiști în comunicare și relații publice la companii private, partide, politice, ONG-uri etc. Așadar teama că Jurnalismul nu mai este la modă și că presa scrisă a intrat într-un con de umbră nu este justificată. Jurnalistul, martorul atent la ce se întâmplă în lume și capabil nu doar să folosească un pix sau un calculator, ci să o facă responsabil și profesionist, va fi întotdeauna necesar pe orice piață.

Ce înseamnă să fii student la Jurnalism, în afara orelor de curs?

Înseamnă să te bucuri de viață într-un oraș modern și frumos cum este Oradea, să guști atmosfera specială a studenției combinând cultura: teatru, concerte ale Filarmonicii, muzee, expoziții cu mijloacele de relaxare specifice vârstei și gusturilor: ștranduri, cafenele, cluburi, excursii și multe altele pe care studenții noștri le-ar putea descrie mai bine. Specificul ar fi tocmai în faptul că studenții la Jurnalism ar putea descrie și scrie mai bine decât alții ceea ce se întâmplă în lumea noastră; iar această abilitate de a descrie mai bine și mai profesionist ce se întâmplă este tocmai esența jurnalismului!

În ce privește dotările, ce noutăți aduce anul universitar 2021/2022?

Departamentul va beneficia începând din toamna anului 2021 de noi săli în campusul II al Universității.

Perioada de înscriere 5 – 26 iulie 2021;

– Confirmarea locurilor obținute 26 – 30 iulie 2021;

– Depunerea dosarelor va putea fi făcută la adresa:

Pentru studiile de Licență, Științe Politice sau Științele Comunicării, admiterea se face pe baza notelor obținute la examenul de Bacalaureat.

La admiterea pentru Master Politici Publice Europene contează, în proporție de 75%, media obținută la examenul de Licență și, 25%, planul de cercetare propus.  Mai multe informații: https://irispsc.uoradea.ro/ro/admitere/licenta.

 

Cristina Liana PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *