Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Vine Moş Nicolae!


Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situaţiei financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur.
Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea măritişului pentru cea de a doua fată.
Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte l-a văzut pe episcop lăsând săculeţul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.
După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).
Tot potrivit legendei, Nicolae de Mira ar fi fost unul din cei 318 participanţi ai Conciliului de la Niceea, astăzi İznik, Turcia.
În noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, copiii obişnuiesc să îşi lase ghetele în faţa uşii aşteptând în speranţa că vor primi cadouri constând, în general, în dulciuri. În unele zone, copii îi lasă moşului apă sau morcovi pentru calul său. În multe regiuni ale României copiii găsesc în dimineaţa zilei de 6 decembrie, pe lângă dulciuri şi fructe, o nuieluşă.
Sfântul Nicolae este pomenit în Sinaxar în 9 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *