Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Vinerea Mare, a XV-a zi nelucrătoare legală în 2018, în România


La propunerea deputatului UDMR, de Bihor, Szabo Odon, de anul viitor, Vinerea Mare va deveni sărbătoare legală, nelucrătoare.  În motivația sa, Szabo Odon precizează că în 16 din cele 28 de țări membre ale UE, Vinerea Mare este zi nelucrătoare.

Sărbători legale în 2018:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

8 aprilie 2018 (duminică), 9 aprilie (luni) — Paştele

1 mai — Ziua Muncii

27 mai (duminică), 28 mai (luni) — Rusalii

1 iunie – Ziua Copiilor

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Naţională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

„Iniţiativa legislativă prevede stabilirea zilei de ”Vinerea Mare” ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi, de vineri, înaintea Paştelui şi ultima vineri din Postul Mare. Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 139 din Legea 53/2003 – Codul muncii a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, şi este susţinută de parlamentari din toate partidele.

Vinerea Mare ar urma să fie cea de-a 15-a sărbătoare legală în România.

Dinicu Braghină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *