Vrei să dai la facultate? Universitatea din Oradea îți spune care sunt specializările cu care „mergi la sigur”
Iul 5, 2023, 0 Comentarii
Conducerea Universității din Oradea a observat o situație aparent contradictorie. Tinerii absolvenți, a căror principală preocupare este unde, când și pe ce salarii își vor găsi un loc de muncă, ezită în a se pregăti tocmai pentru acele domenii care sunt azi cele mai căutate pe piața muncii.
Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, pune această realitate pe seama faptului că „facultățile de inginerie nu sunt, într-adevăr, facultăți ușoare”. Dar, spune rectorul, el însuși cadru didactic universitar al facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică, „acestea sunt specializări foarte cerute pe piața muncii”. Absolvenții de Energetică, Mecatronică sau, surpriză, Litere își vor găsi lesne un loc de muncă. Ba, mai mult decât atât, li se oferă chiar multe oportunități pentru a-și construi o carieră de succes.
„Energia e viitorul nostru”
„Energia este una din necesitățile vitale ale lumii în care trăim”, spune prof. univ. dr. ing. habil. Gabriel Bendea. Prorectorul Universității din Oradea, care face parte din corpul didactic al Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial, crede că în domeniul energetic „va fi mereu nevoie de specialiști”. Opinia sa este întărită de decana facultății, conf. univ. dr. ing. Cristina Hora, care afirmă că, mai recent, avântul pe care l-a luat utilizarea surselor regenerabile de energie a făcut să crească și cererea de ingineri în domeniu. „La nivel local și regional este o acută lipsă de specialiști. Nu este vorba aici numai și numai despre energia solară, geotermală, eoliană sau hirdo, ci despre tot ce înseamnă producerea și distribuirea de energie”, explică decana Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial.
Prof. univ. dr. ing. habil. Gabriel Bendea insistă pe provocările cu care se confruntă viitorii energeticieni, de la crize, la descoperirea de noi resurse sau preocupările legate de eficiența energetică. „Departamentul de Inginerie Energetică pregătește specialiști apți să răspundă provocărilor cu care se confruntă acest domeniu, indiferent că este vorba de: termoficare, centrale hidroelectrice, furnizare și distribuție de energie, firme care proiectează și realizează instalații electrice, termice, parcuri fotovoltaice și eoliene”, enumeră prorectorul Universității din Oradea.
Headhunter
Dacă absolvenții de Energetică nu au probleme în a-și găsi un loc de muncă, cei de la specializarea Mecatronică sunt recrutați și, adeseori, chiar angajați încă de pe băncile facultății. Conf. univ. dr. ing. Sorin Pater, directorul Departamentului de Mecatronică și Robotică al Facultății al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică, spune că, în proporție de 90%, studenții săi sunt angajați, din anul doi, de companiile internaționale care produc și utilizează roboți. „Fie că este vorba de proiectarea liniilor tehnologice, fie că vorbim despre absolvenți care lucrează ca ingineri de execuție, la liniile de fabricație robotizate, cererea de pe piața muncii este tot mai mare și nu reușim să o acoperim”, afirmă conf. univ. dr. ing. Sorin Pater.
„Ingineria, în general, este la mare căutare. În Oradea au apărut companii care lucrează în zona de automatizare și robotizare. Evident, aceste firme au nevoie de specialiști”, explică prof. univ. dr. ing. ec. habil. Radu Cătălin Țarcă, directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat al Universității din Oradea. Pe fondul nevoii de personal, firmele de profil oferă, spune prof. univ. dr. ing. ec. habil. Radu Cătălin Țarcă, stagii de practică plătite și chiar recurg la diferite formule de a-i câștiga de partea lor pe tinerii specialiști. „Sunt puse la bătaie burse speciale, de formare în interiorul companiei. Astfel, absolvenții trec prin mai multe departamente ale unei companii, ca stagiari, învățând cum funcționează și găsindu-și locul cel mai potrivit”, arată directorul CSUD. „Nu în ultimul rând, odată cu creșterea cererii de ingineri pe piața forței de muncă, cresc și salariile acordate de aceste companii”, a mai adăugat prof. univ. dr. ing. ec. habil. Radu Cătălin Țarcă.
Se caută artiști serioși
„Victime” ale vânătorii de inteligențe sunt și studenții Facultății de Litere. La fel de surprinzător e și faptul că, mai ales absolvenții de germană-franceză, sunt căutați de companii cu profil industrial, transporturi, sau din sfera serviciilor. „Companii internaționale caută tineri cu foarte bune abilități de comunicare – dezvăluie conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decana Facultății de Litere. „Studenții sau absolvenții noștri, care au dovedit o bună disciplină a muncii și au rezultate academice bune sunt preluați de companii și formați pe specificul muncii pe care urmează să o desfășoare. Orice student care e peste medie își poate găsi un job, chiar în timpul studiilor”, afirmă conf. univ. dr. Veronica Buciuman.
Decana Facultății de Litere a Universității din Oradea este convinsă că „Va fi mereu nevoie de buni cunoscători ai limbii române”. Mai mult, meseriile din domeniul culturii recuperează teren. „Managerul cultural este o ocupație în plină ascensiune”, spune conf. univ. dr. Veronica Buciuman. Se caută persoane instruite în ceea ce înseamnă: organizarea de evenimente culturale, festivaluri, promovarea artiștilor, traduceri, munca în edituri, copywriting… Acestea sunt domenii în plină dezvoltare”,
Așadar, locuri de muncă sunt. E nevoie de puțin curaj și de cunoașterea pe care oricine și-o poate însuși în anii de facultate.
Biroul Comunicare