Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită la Facultatea de Litere. Întâlnire cu poetul Ioan Moldovan


 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, Facultatea de Litere a Universității din Oradea a organizat un eveniment de excepție. Luni – 25 martie 2024, începând cu ora 13:00, în amfiteatrul C023, studenții filologi l-au întâlnit pe poetul orădean Ioan Moldovan.

Poet, eseist, fost redactor-șef și apoi director al revistei „Familia”, seria a V-a (1990-2020), Ioan Moldovan a fost prezent la Universitatea din Oradea pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a interacționa cu tinerii pasionați de literatură.
Poetul a debutat cu volumul de poezii „Viața fără nume", în 1980. Volumul a fost prefațat de criticul literar clujean, Ion Pop, cel care a văzut în echinoxistul Ioan Moldovan un „poet al meditației grave și al emoției supravegheate de intelect”. Deși afiliat generației optzeciste, Ioan Moldovan se individualizează printr-un „discurs postmodern sobru, emancipat de sechelele localiste ale provinciei noastre literare" (Marin Mincu). Critica literară a identificat în poezia lui Ioan Moldovan un poet de factură expresionistă, grav, dar și ludic, elegiac, „un poet al sensurilor" (Ioan Holban). Dintre volumele de poezie, publicate, enumerăm: „Exerciții
de transparență" (Cartea românească, 1983), „Tratat de oboseală” (Clusium, 1999), „Celălalt pește” (Paralela 45, 2005), „Mainimicul” (Cartea românească, 2010), „Timpuri crimordiale" (Eikon, 2014), „Multe ar mai fi de spus" (Cartea românească, 2019), „Azi" (Limes, 2023).
Evenimentul a fost moderat de conf. univ. dr. Ioana Cistelecan și lect. univ. dr. Anca Tomoioagă.
Întâlnirea cu poetul Ioan Moldovan  a fost deschisă tuturor iubitorilor de literatură.

Biroul Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *