Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ziua Jandarmeriei Române, marcată și la Oradea


În fiecare an, la 3 aprilie, este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române, marcând, astfel data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Jandarmeria Bihor, invita publicul sa-i fie alaturi cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, marţi , începând cu ora 12.00, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, unde au pregatit exercitii demonstrative de autoapărare, dresaj canin şi intervenţie antiteroristă. De asemenea, veţi putea admira standurile cu materialele şi tehnica din dotarea jandarmilor.

Jandarmeria Bihor a împlinit pe data 1 aprilie  99 de ani de la înființare. fiind printre primele unități și subunități de jandarmi înființate pe teritoriul Transilvaniei, după Marea Unire de la 1918.

Jandarmeria Bihor a luat ființă pe data de 1 aprilie 1919, prin înființarea Companiei de Jandarmi Oradea Mare. Iniţial Compania de Jandarmi Oradea Mare avea sediul la Cluj, deoarece Oradea nu fusese încă eliberată.

La 20 decembrie 1919, s-a mai înfiinţat în Bihor, încă o Companie de jandarmi la Beiuş. Această companie avea ca teritoriu de competenţă plasele Salonta, Cefa, Tinca, Beliu, Beiuş, Ceica şi Vaşcău.

La mai puţin de un an de la Marea Unire începând cu data de 1 septembrie 1919, autorităţile române de la Bucureşti hotărăsc înfiinţarea la Oradea a unei şcoli de jandarmi, în locul fostei „Şcoale de jandarmi a imperiului austro-ungar”.
Școala de Jandarmi înființată în 1919 își avea sediul în clădirile actualei Universități din Oradea.

Biroul de presă al IJJ Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *