A III-a ediție a festivalului-concurs ”D’ale porcului” în comunele bihorene
Feb 23, 2017, 0 Comentarii
Consiliul Judeţean Bihor – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’art organizează a treia ediție a Festivalului-concurs „D’ale porcului”.
Concursul de preparare tradiţională a porcului, între comunele din judeţul Bihor, are ca scop promovarea tradiţiilor populare şi se desfășoară sâmbătă, 25 februarie 2017, în parcarea centrului comercial ERA Oradea.
La ediţia din acest an participă 22 de echipe, din Bihor cum sunt cele din Auşeu, Borş, Căbeşti, Dobreşti, Drăgăneşti, Gepiu, Girişu de Criş, Lăzăreni, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sântandrei, Şinteu, Tileagd, Tinca, Toboliu şi Valea lui Mihai și Körösnagyharsány (o comună din Ungaria).
Programul zilei :
08.00-08.30 Degustare de pălincă – CONCURS
08.30-16.00 Sacrificarea porcului
10.00-10.30 Deschiderea festivă
10.30-11.30 Pârjolirea tradiţională a porcului – PREZENTARE
10.30-11.30 Degustare de mâncare de varză cu carne (toroş) – CONCURS
11.30-12.30 Degustare de cârnaţi, caltaboşi, jumări – CONCURS
12.30-13.30 Degustarea preparatelor locale speciale – CONCURS
Prezentatorul evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor este Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”.
În intervalul orar 10 şi 16, pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor, precum şi invitaţi speciali!
Juriul concursului este format din oficialităţi, reprezentanții comunelor participante, bucătari specialişti, sponsori.
În cadrul concursurilor de degustare, nota finală pentru fiecare echipă va fi constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de masă adunate de la public (50%).
Publicul poate degusta din produsele de la standuri pe baza unor tichete de masă în valoare de 13 lei, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii consistente de toroş, respectiv cârnaţi, caltaboşi şi jumări, la oricare stand din concurs!
Radu Silaghi























