Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziția „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea”


Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural are deosebita plăcere de a vă invita, joi, 23 mai la ora 12, la vernisajul expozițiilor „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea” și „Regina Maria, un veac de inspirație”.

Expoziția „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea”, realizată de în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, cu Arhivele Naționale – Serviciul Județean Bihor, respectiv Muzeul Naţional Cotroceni, cuprinde 64 de fotografii inedite privind cuplul Regal care, pe 23 mai 1919, a vizitat urbea de pe malul Crișului Repede. Oradea a fost primul oraş vizitat de familia regală în cursul turneului întreprins în Transilvania. De asemenea, expoziția punctează și câteva momente importante din istoria zbuciumată a Familiei Regale.

Începând de vineri, 24 mai 2019, expoziția din Muzeu, Corp A, Etaj I, sălile 22 și 23, se va  completa cu coroana de oţel şi sceptrul regal, care vor rămâne expuse până pe 3 iunie 2019. De asemenea, vor fi expuse două replici ale ținutelor purtate de Familia Regală în vizita lor la Oradea.

În deschiderea evenimentului va fi intonat Imnul Regal de către Corul Liceului „Gheorghe Lazăr” din Pecica, Arad. Dirijor Alexandru Zaharia.  

Cea de a doua expoziție, „Regina Maria, un veac de inspirație”, integrează – într-o scenografie creativă – cărți rare (inclusiv cu autograful Reginei), reclame celebre, cărți poștale și  fotografii  cu Regina Maria, vestimentație și accesorii din epocă. Acestea vor intra în dialog cu piese de design contemporan inspirate de personalitatea ei. Pictori și artiști vizuali reprezentativi pentru arta contemporană au evocat-o, la rândul lor, în ipostaze și viziuni diferite, de la expresionism balcanic la pop art și  hiperrealism.

Costumul țărănesc a fost transformat de reginele României în veșmânt regal, drept urmare, expoziția include piese țărănești de sfârșit de secol XIX și început de secol XX,  în stilul celor purtate de Regina Maria a României.

Participanți în acest proiect sunt artiștii: Aurel Tar – artist vizual; Paul Hitter – pictor; Mircea Nechita – grafician; Ciprian Istrate – pictor; Mirela Trăistaru – artist vizual; designerii Raluca Elena Coșăreanu și Andreea Ciortea – NoHai!Design (Colecția vestimentară prezentată în  Fashion show-ul SOIRÉES DE LA MODE cu tema Regina Maria a României); Iulia Neagoe  – Luviane Atelier de Parfumerie (esențele din seria Florile Reginei); Alina Popa – Ostara (bijuterii cu amprenta vocală a Reginei Maria a României); Ana Istodorescu – Nita Sao (pălării).

Una dintre colecțiile expuse sunt ale colecționarului și curatorului Iulia Gorneanu„Colecția mea – inspirată de personalitatea Reginei Maria a României pe care, cu fiecare prilej, o evocă cu smerenie, bucurie și recunoștință – are două suflete: unul este generator de conversație identitară, obiecte țărănești ale căror pattern-uri vin din străvechime, fiind exemple de design colectiv de mare excepție și rafinament (ii, marame, fote, vâlnice, salbe, oprege, paftale, fotografii și planșe etnografice) iar celălalt aduce în actualitate feminitatea, puterea și misterul femeilor de la sfârșit de sec XIX- început de XX (dantele, poșete, pălării, umbrele de soare, bijuterii, carnețele de bal, pantofi, reviste și fotografii)”. (Iulia Gorneanu)

Cristina Pușcaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *