Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

16 ani de ortodoxie, la Biserica Albă “Înălţarea Domnului” din Oradea


Duminică, 25 august 2019, la Biserica Albă “Înălţarea Domnului” din Oradea, situată în apropiere de Spitalul TBC, în prezenţa protopopului ortodox de Oradea, preotul Simion Goga, şi a 16 preoţi, a avut loc Sfânta Taină a Maslului.

Pe coama dealului, în biserica de vară, amenajată cu băncuțe, în jur de 300 de credincioşi de toate vârstele au participat cu multă sfială şi în mare rânduială la un program de rugăciune deosebit.

Membrii corului mixt al bisericii, în straie populare atent lucrate, au însufleţit evenimentul interpretând cântări religioase închinate Sfintei Fecioare şi Fiului Iisus Cristos.

Cei 17 preoţi prezenţi la Maslu, într-o ordine desăvârşită, s-au rugat împreună cu credincioşii, un preot a putut fi observat aplecat peste un copil în scaun cu rotile, adus de mama lui, un altul ţinând de cap o femeie paralizată, adusă de soţ, în ambele cazuri, după rugăciune, feţele bisericeşti au sărutat simbolic persoanele suferinde. Aceste momente, ce au loc extrem de rar, denotă ataşamentul şi apropierea preoţilor faţă de cei năpăstuiţi şi neajutoraţi.     

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de preotul protopop Goga, într-un ton plăcut, prin care a subliniat importanţa religiei în vieţile tuturor şi a rostit pilde din Sfânta Scriptură ca exemple elocvente.

Îndemnul părintelui a fost de a ne apropia cu toţii de Dumnezeu, căci şi El este aproape de noi, cuvintele sale având ca idee de bază faptul că „Dumnezeu este şi rămâne bun, oricât de răi am fi noi, oamenii”.

Cuvinte de apreciere au fost aduse părintelui paroh, preotulului Paul Erdei, pentru munca neobosită a sa şi a Consiliului parohial şi pentru realizările obţinute astfel de-a lungul celor 16 ani de slujire la Biserica Albă de pe deal.

Părintele paroh i-a mulţumit protopopului pentru susţinere şi i-a cerut lui Dumnezeu „încă un an”, să poată fi alături de credincioşii săi şi de biserica lui Dumnezeu. O rugăminte surprinzătoare, dar cine îl cunoaşte ştie că aceasta provine din smerenia profundă a preotului care adesea se prezintă „păcătosul Paul” şi, deşi nu a greşit cu nimic, se poate spune că nimeni nu este fără păcat. 

De asemenea acesta le-a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participarea la sărbătoarea de 16 ani de la înălţarea lăcaşului sfânt. I-a prezentat apoi pe cei 16 preoţi: Bogdan Briciu – preot misionar, Felix Bicăzan – preotul paroh de la Biserica Ioşia Nord, Nicolae Balog – preotul paroh din Episcopia Bihor, Nicolae Magui – Apateu, Dan Lele – Sf. Mare Mucenic Dimitrie Oradea, Lucian Gîga – Sfinţii Români Sînmartin ANL, Mircea Ioniţă – Biserica Militară Oradea, Simion Goga – protopop de Oradea, Vasile Bicăzan,  Ioan Spătar, Ştefan Morlovan – preoţi pensionari, Teodor Bouce – Cordău, Lucian Sotoc – Fughiu, Bogdan Durgheu – Şuşturogiu, Nicolae Vlad Matica – Santăul Mare de Borş, Paul Erdei – paroh „Înălţarea Domnului” Oradea, Petru Ardelean – diacon Catedrala Oradea.

Coralele bisericeşti ale Corului mixt au încheiat un eveniment reuşit, plăcut lui Dumnezeu şi oamenilor deopotrivă.

Viorel Orbai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *