Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ziua Liliacului Carpatin, ediția a IV-a, la Coada Lacului


La cea de-a IV-a ediție organizată, sâmbătă, 3 iunie, în satul de vacanță Coada Lacului, Ziua Liliacului Carpatin au participat  peste 350 de copii și adulți. Evenimentul a fost derulat de  Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, ca parte din proiectul ”Arii protejate pentru viitor” finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Consiliul Județean Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor au fost, de asemenea, parteneri.

Sărbătoarea dedicată Liliacului Carpatin s-a desfășurat pe Valea Iadului, în satul de vacanță ”Coada Lacului”, în aproprierea drumului care face legătura cu localitatea Meziad. Anul acesta au fost prezente 12 școli din mediu rural și urban, cea mai mare prezență la acest eveniment de până acum. Pe lângă probele interactive denumite Urme, Electrofishing, Eșarfa, Cercuri, anul acesta a fost inaugurat traseul tematic ”O zi din viața unui păstrăv”.

Copiii însoțiți de un arbitru au străbătut un traseu lung de peste 2 kilometri, pe o porțiune din amonte a Văii Iadului. Pe traseu au fost amplasate 8 panouri informative trilingve, cu legătură între ele, referitoare la păstrăv, o specie umbrelă pentru apele montane. Copiii au memorat informațiile de pe panouri, ulterior ele servind drept răspunsuri la întrebările adresate de organizatori.

Evenimentul de tip concurs, organizat pe două categorii – individual și echipe -, s-a finalizat cu acordarea de diplome și tricouri. Primii doi clsasați, cei care au obținut cel mai mare punctaj, au primit premiu o vacanță de o săptămână în Tabăra Junior Ranger, organizată anual de APS Aqua Crisius. Pe lângă aceasta, câștigătorii primelor trei locuri, la fiecare probă au primit și alte premii, constând în cazare la pensiunile de pe Valea Iadului, dulciuri, vouchere de cumpărături, produse tradiționale și rechizite, premii oferite de agenții economici de pe Valea Iadului.

În paralel cu întrecerea între cele 12 școli din Bihor s-a desfașurat și o competiție gastronomică, intitulată ”Gătitul la ceaun”. La această probă s-au înscris 10 persoane, reprezentând pensiunile din zonă, cantoanele silvice și turiști prezenți la ”Coada Lacului”. Juriul stabilit ad-hoc din 5 persoane, a fost format din turiști și câte un reprezentant al Agenției de Management al Destinației Bihor și APS Aqua Crisius Oradea. Aceștia au desemnat cel mau gustos preparat, cel realizat de reprezentanții pensiunii Casa Gornicului din Remeți.

Fața de anii trecuți, ediția  a IV-a a evenimentului dedicat naturii a atras numeroși turiști cazați în pensiunile din zonă, dar și localnici.

Partenerii acestui eveniment au fost Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria comunei Bulz, Primăria comunei Curățele și cele 12 instituții de învățământ din Bihor și Oradea.

 

Gabriel Bonaciu, Consultant în management, turism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *