Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Informaticienii orădeni au creat primul exoschelet românesc 100% !


Când ingineria se întâlneşte cu medicina, rezultatele pot fi de-a dreptul spectaculoase.

La Oradea, doi tineri dezvoltă un proiect care să ajute persoanele cu dificultăţi motorii. Este vorba de un exoschelet (costum robotic ce ajută pesoanele paralizate să meargă)  la un preţ accesibil. Lucrează de patru ani la acest proiect „Iron Man”, transmite Digi24.

„În fiecare familie extinsă din România există cel puţin o persoană cu disabilităţi. Imaginaţi-vă un oraş din România în care trăiesc doar persoane în scaun cu rotile”. Este ideea de la care a pornit András Kapy, fondatorul AxoSuits.
Statistica spune că sunt peste 20.000 de mii de oameni cu probleme de mobilitate, care stau în scaun cu rotile, însă numărul real al celor imobilizaţi este chiar şi de 10 ori mai mare. Iar la nivel mondial se apreciază că 1% din populaţie are un accident vascular cerebral, iar dacă din aceşti pacienţi, jumătate supravieţuiesc, jumătate din supravieţuitori rămân cu dizabilităţi severe.

Pentru toţi aceştia, soluţia ar putea veni chiar de la AxoSuits și echipa condusă de András Kapy care au dezvoltat un astfel de exoschelet.

„Robotul în sine poate evita o serie de accidente. Dacă pacientul se apleacă prea mult şi iese din echilibru, nu îl lasă robotul să iasă din echilibru, să cadă”, explică Dorin Hirţe, director tehnic AxoSuits.
Este reglabil atât ca dimensiune, cât şi ca alţi diverşi parametri ce ţin de mişcare şi se poate adapta pentru diverse tipuri de pacienţi, în functie de care este afecţiunea lor”, precizează Sorin Zsejki, programator. Durata de funcționare a bateriei este de 4 ore de mers continuu.
„Este foarte versatil, poate fi îmbrăcat de la un copil, până la un adult, de la o înălţime de 1,3 m la 2,1 m”, spune și Dorin Hirţe, director tehnic, care din 2008 s-a ocupat de roboţi de entertainment și industriali.
Primul exoschelet românesc 100% nu a prins viaţă uşor. Pentru că tot ce înseamnă tehnologie şi inovaţie necesită timp şi mulţi, mulţi bani. Practic, proiectul a început cu banii pentru avansul de casă ai lui András Kapy și economiile personale ale lui Dorin Hirţe. Apoi, primele fonduri au venit de la Angel Investors.

Se estimează că exoscheletul românesc va avea un preț de 25.000 de euro, în condițiile în care pe piață sunt între 70.000 – 150.000 de dolari.

sursa: b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *