Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Protejați arborii din Crișul Repede, de lucrările edilitare ale primăriei !


Zgomotul cotidian al drujbelor, imaginea arborilor rupţi din rădăcini, toate aceste evidente prejudicii aduse spaţiului verde din oraşul nostru ne-au determinat să cerem autorităţilor competente noi lămuriri cu privire la lucrările pe care Primăria Municipiului Oradea şi Administraţia Bazinală de Apă „Crişuri” le desfăşoară pe malul stâng al Crişului Repede, în aval de podul Sf. Ladislau.

Am cerut, cât se poate de concret, explicaţii cu privire la soarta celor 54 de arbori aflaţi în zona în care se desfăşoară lucrările. Şi am primit, din partea Primăriei Municipiului Oradea, respectiv a Administraţiei Bazinale de Apă „Crişuri”, acelaşi răspuns, că „arborii vor fi protejaţi pe parcursul lucrărilor, în măsura în care nu afectează execuţia corespunzătoare a proiectului”.

Considerăm că răspunsul celor două instituţii este evaziv şi ambiguu, în mod deliberat, pentru a lăsa loc bunului plac şi acţiunilor de distrugere a mediului, vizibile pentru oricine pe malul Crişului. În mod evident, „protecţia” arborilor din perimetrul lucrării e vorbă goală.

Tot la solicitarea C.R.S.E. „Munţii Apuseni”, Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor a pus la dispoziţia organizaţiei noastre Acordul de mediu emis în 27.12.2010 (!), pentru toate lucrările ce urmau a fi efectuate pe cursul Crişului Repede, sub semnătura directorului de atunci, dr. ing. Ovidiu Dăescu. La pagina 2 a documentului sus-amintit sunt detaliate lucrările prevăzute să se desfăşoare pe tronsonul în discuţie. Nici vorbă despre tăieri de arbori!

Acestea fiind spuse, cerem autorităţilor competente, inclusiv Prefecturii Judeţului Bihor, „garantul respectării legalităţii în teritoriu”, să se implice pentru a pune în acord documentele şi afirmaţiile reprezentanţilor instituţiilor implicate în acest proiect cu realitatea din teren.

Cerem asta, chiar dacă e deja târziu, până când nu va fi prea târziu…

 

Florin Budea –Preşedintele C.R.S.E. „Munţii Apuseni”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *