Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Festivalul Internațional de Teatru (FITO) are mare succes pe scenele orădene


Festivalul Internațional de Teatru Oradea a fost deschis cu un ropot de aplauze pentru premiera spectacolului „Regele Cerb”, o adaptare după basmul teatral al lui Carlo Gozzi, regizat de Alexandru Colpacci la Teatrul Regina Maria.

În cadrul ceremoniei de deschidere s-a înmânat și premiul „Concursului de creație dramatică dedicat piesei scurte”, care potrivit hotărârii juriului format din redactorul șef al Revistei Familia – Ioan Moldovan și criticii de teatru Claudiu Groza și Elisabeta Pop, a fost oferit doamnei Crista Bilciu, pentru textul „Sub-Soul”.

În a doua zi a festivalului (25 septembrie) privitorii au vizionat patru spectacole extraordinare:

Ziua a început pe scena studio, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, cu un ”one-woman show” (o singură actriță) scris și regizat chiar de câștigătoarea „Concursului de creație dramatică”, doamna Crista Bilciu. Spectacolul „Pe jumătate cântec” spune povestea Francescăi (Anda Saltelechi), urmărind parcursul vieții sale de la 5 până la 33 de ani, în nouă tablouri, fiecare surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin.

De la ora 19 spectatorii prezenți în Sala Mare a Teatrului s-au bucurat de cel mai iubit musical al Teatrului Regina Maria: „Scripcarul pe acoperiș”. De la aceeași oră, la Sala Arcadia, „Alte trei surori” plâng, râd, dansează, iubesc şi aşteaptă… publicul pentru a împărtăși emoția spectacolului. O producție a Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, în distribuția căreia o veți putea revedea pe Simona Codreanu, care a jucat timp de doi ani și pe scena teatrului orădean.

Seara s-a încheiat cu un spectacol al Teatrului Municipal Baia Mare: „Edmond”, după David Mamet, în regia lui Andrei Dinu, care s-a jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor, o odisee dureroasă, în care protagonistul acumulează trăiri și senzații, traversând bordeluri și cluburi de noapte, fără a-și pierde forța, fie ea și cinică, de a visa.

Organizatorii îi așteaptă pe spectatori, zilnic, să se bucure de magia artei actoricești la Festivalul Internațional de Teatru Oradea. Publicul este îndemnat să lăse, pentru câteva zile, realitatea să cadă pe planul secund și să permită fanteziei și universului imaginar să-i ia locul.

Florina Dometi, Secretar literar al Teatrului Regina Maria Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *