Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ce am realizat în 30 de ani de jurnalism?


Ziua de 10 octombrie 2019 a găzduit, în incinta Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, conferința Internațională „Trei Decenii de Jurnalism: Proiecte, Realizări, Restanțe”, organizată de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității  Oradea.   Manifestarea a debutat cu prezentarea prof. univ. dr. Marian Petcu, de la Universitatea din București, „Decomunizarea mass-media din România”, urmată fiind  de comunicările în plen ale conf. univ. dr. Antonio Momoc, Universitatea din București, prof. univ. dr. Brîndușa Armanca, Universitatea din Arad, și prof. univ. dr. Sandu Frunză, însoțit de drd. Iulia Medevschi, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Conf. univ. dr. Antonio Momoc a prezentat o arie obscură, totuși populată, a jurnalismului, așa-numitele fake news. Acesta explică naivitatea omului față de sursele de informație, oferind surse de satiră, erori în media, inclusiv site-uri de dezinformare.

Prof. univ. dr. Brîndușa Armanca a continuat discuția pe marginea celor „30 de păcate ale presei românești, Inventar de fapte reale”, concluzionând că „Un păcat major este pierderea decenței în presă”. A doua jumătate a zilei a adus prezentările pe secțiuni, dezbaterile axându-se în trei direcții distincte: Presa și „fețele” ei – Diversitate, Specific, Standarde; Mass-Media în Postcomunism – Domenii de incidență;  Presa Bihoreană Postdecembristă.

În cea de-a treia secțiune, lect. univ. dr. Florin Ardelean a fost cel care a luat primul cuvântul povestind despre „amărâtele și veselele întâmplări din presa bihoreană postdecembristă”. Discuția a fost continuată de Mircea Chirilă, director al săptămânalului „Bihoreanul”, care a adus în lumină informații despre trusturile de presă.  Călin Corpaș, redactor-șef al Jurnalului Bihorean a lărgit cadrul discuției introducând noțiuni de evoluție a mediului politico-administrativ din Bihor, odată cu aderarea în UE (Aspecte referitoare la „Jurnalul Bihorean”). Audiența a fost în continuare captată de prof. univ. dr. Lia Maria Pop, care a adus în prim-plan revistele școlare tipărite de-a lungul anilor.

Mădălina Irina Sim, studentă jurnalistă și angajată a ebihoreanul.com, a dorit să-și înfățișeze povestea pentru ca studenții prezenți să poată înțelege reușita unei etici profesionale jurnalistice bazată pe muncă grea și voință.

Lect. univ. dr. Ioan Laza a fost cel care a încheiat seara, vorbind despre revista „Al cincilea Anotimp”.

Conferința continuă și vineri, 11 octombrie, încorporând Colocviul „Reviste de Cultură – Evoluții și Crize Postdecembriste”, precum și Aprecierile și Concluziile participanților.

 Rareș  Cernea, student la jurnalism, anul al II-lea

One Response “Ce am realizat în 30 de ani de jurnalism?”

  1. Muresan Ovidiu PSD fost viceprimar
    octombrie 12, 2019 at 8:55 am

    Și eu vreau și eu!!! Pot sa tai panglica??? Trăiască PSD și Veorica Dancila !! Va pup Muresan Ovidiu PSD ! Am furat destul cat sa va sponsorizez site ul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *