Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziție despre ”Ultimii dinozauri din Transilvania”, la Muzeul Țării Crișurilor


Muzeul Țării Crișurilor vă invită la conferința ”Ultimii dinozauri din Transilvania”, susținută de Prof.Univ.Dr. Vlad Codrea, coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului – Departamentul de Geologie, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, care are loc miercuri, 8 noiembrie 2017, de la ora 18, la noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr. 1/A).

Prof. Univ. Dr. Vlad Codrea este un reputat paleontolog, cu cercetări în special în domeniul paleontologiei și paleoecologiei vertebratelor și a studiului formațiunilor continentale.

Profesorul Codrea este preocupat de paleontologia vertebratelor din Mezozoic încă din 1999, când a început să cerceteze împreună cu o echipa româno-belgiană formațiunile continentale cretacice în căutare de microvertebrate. În sedimentele cercetate s-au găsit oase de dinozauri și alte reptile reprezentând o faună comparabilă cu cele din formațiunea de Sânpetru din Depresiunea Hațeg, care au fost pentru întâia oară puse în valoare de paleontologul transilvănean Franz Nopcsa (Nopcsa Ferenc) încă de la începutul secolului XIX.

Din anul 2000 cercetările laboratorului din Cluj s-au intensificat și prospecțiunile în siturile continentale cretacice s-au extins. Pe lângă cele din județul Alba, s-au descoperit și s-au cercetat noi situri, atât în Bazinul Hațeg, cât și în Poiana Ruscă și în județele Alba, Sălaj și Cluj. Echipele de cercetători au fost coordonate de către Prof.univ Dr. Vlad Codrea, în care a cooptat și specialiști din Belgia, SUA, Franţa și Italia.

Toate descoperirile noi atestă faptul că dinozaurii „pitici” din Cretacicul terminal au populat o zonă mai vastă în Transilvania, o insulă mai mare decât s-a presupus anterior – arealul restrâns la Depresiunea Hațeg. Cercetările continuă și se desfășoară din Poiana Ruscă până în Sălaj, acolo unde există dovezile geologice ale insulei dispărute.

„Sfârșitul erei mezozoice oferă, astfel, în România spectacolul unic al evoluției lumii vii în interiorul unei insule nu de foarte mari dimensiuni. Efectele sunt spectaculoase: o parte dintre dinozaurii care populau insula și-au redus dimensiunile devenind „pitici”. Ei viețuiau alături de o întreagă faună în care se remarcă alte reptile, precum șopârle, șerpi, pterozauri, crocodili, țestoase, pești și mamifere. Acestea din urmă sunt de interes pentru propria noastră evoluție. Este însă evident că această „insula” oferă și astăzi nebănuite surprize, precum forme noi pentru știință. Cercetările continuă și se desfășoară din Poiana Ruscă până în Sălaj, acolo unde avem dovezile geologice ale insulei dispărute.” – Prof.univ.Dr. Vlad Codrea

Intrarea publicului la conferință este liberă.

Începând din 9 noiembrie 2017, de la ora 10, se poate vizita, la sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor expoziţia ”Ultimii dinozauri din Transilvania” realizată în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar și Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului.

Expoziția prezintă cercetările paleontologice derulate de UBB Cluj, prin laboratorul specificat sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Vlad Codrea, care au pus în evidență noi situri cu faună de vertebrate din Cretacicul Superior, atât în Bazinul Hațeg, cât și în Poiana Ruscă și în județele Alba, Sălaj și Cluj.

Expoziția cuprinde patru reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului, realizate de artista Ionela Pop, sub îndrumarea paleontologilor. Reconstituirile redau trei dinozauri: sauropodul Magyarosaurus dacus (6 m lungime, 2,3 m înălțime), ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare: Ornithocheirus.

Sunt expuse și fosile unicat, cum ar fi ouă de dinozaur, resturi scheletice de Maghiarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Struthiosaurus sau de alte reptile, care au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii, cum ar fi țestoasa Kallokibotion. Aceste reptile populau în urmă cu 70-66 de milioane de ani, un teritoriu insular. Fiind obligate să trăiască pe un areal restrâns, unele dintre reptile și-au redus dimensiunile devenind „pitici” – astfel talia lor nu ajungea la cea a dinozaurilor înrudiți descoperiţi de pildă pe teritoriul Americilor, sau al Asiei. Dinozaurii viețuiau alături de o întreagă faună în care se remarcă alte reptile, precum șopârle, șerpi, pterozauri, crocodili, țestoase ori pești și mamifere.

Expoziţia poate fi văzută până în 18 februarie 2018.

 

Conducerea MȚC Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *