Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Colectă specială de fonduri pentru ajutorarea aproapelui


Har şi pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toţi cei ce aduceţi daruri şi faceţi bine întru sfintele noastre biserici şi vă aduceţi aminte de cei săraci. (+ Virgil Bercea, Episcop)

Întrebării tendențioase a „doctorului legii” Învățătorul răspunde cu o parabolă, a cărei semnificaţie este foarte clară. Atât de clară în cât nu lasă loc de pretexte pentru a evada sau pentru a te sustrage de la acea poruncă inderogabilă care spune: „iubeşte-ți aproapele”.

Cine este aproapele?

Sunt bărbaţi şi femei, copii, tineri şi bătrâni, pe care viața i-a doborât la pământ într-un oarecare „Ierihon” al lumii sau pe care nedreptatea şi alte situaţii i-au privat de demnitatea lor.

Sunt oamenii răniţi de societate, marginalizaţi, săraci, bolnavi în trup şi adeseori bolnavi în suflet, disperaţi, care aşteaptă un gest sau un cuvânt care să-i însănătoșească și care să le redea un pic de încredere.

Sunt acele persoane neplăcute și inoportune ochilor noștri pe care le vedem pe cărările pașilor noștri.

Sunt acele persoane care se regăsesc în spitale, în centre de primire şi de recuperare, în centre de zi și în cantine sociale.

Sunt acele persoane în vârstă şi singure, poate cu o oarecare bunăstare, dar lipsite de speranţă şi de afecţiune.

Sunt mulţi, şi, adesea, nu avem plăcerea de a-i întâlni, dar sunt acolo, ba mai mult, sunt un gând a lui Dumnezeu care porunceşte să-i iubim şi iubirea nu este uşoară.

A-l iubi pe aproapele înseamnă a-l primi, a-l asculta, a-l înţelege, a cheltui un timp cu el, a-l stima şi a te pune la dispoziţia lui, în limita ta disponibilă, evident, pentru a-l ajuta să-şi rezolve dificultăţile sale de orice natură ar fi ele.

Iubirea nu este un sentiment care se exprimă numai prin cuvinte și, de aceea, vă îndemn, cu apostolul Ioan: „să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta şi cu adevărul” (I Ioan 3,18).

În spiritul acestei iubiri, Colecta specială din anul acesta, are ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea ”aproapelui” nostru: 56 de copii și 70 de adulţi vor servi, poate unica lor masă pe zi, 30 de vârstnici vor fi ajutați cu alimentele de bază, necesare supraviețuirii lor, 85 de persoane vor putea să facă un duș, odată pe lună și, 100 de familii vor primi un pachet de alimente. Prin urmare, tasul din data de 12 noiembrie 2017 va fi predat, de fiecare parohie, Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea în vederea susținerii semenilor noștri. În numele acestora, invocăm binecuvântarea Cerului, asupra voastră și familiilor voastre.

 

Pr. Olimpiu TODOREAN, Președinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *