Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziția „Maşinile” lui Leonardo da Vinci, la Muzeul Țării Crișurilor


Muzeul Ţării Crişurilor anunţă deschiderea pentru public a expoziţiei interactive Invenţiile unui geniu. „Maşinile” lui Leonardo da Vinci începând cu 17 martie 2018, la sediul nou.

Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filozof, anatomist, geolog, botanist, scriitor, este considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste italiene, geniul său creator şi spiritul său inventiv punîndu-şi amprenta asupra epocii în care a trăit, dar şi asupra istoriei omenirii. Ca inginer, Leonardo da Vinci a conceput, printre altele,  maşini de zburat, un tanc, maşină de socotit, însă puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.

Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor prezintă 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate cele 45 de obiecte sînt realizate din lemn şi respectă pînă în ultimul amănunt schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci. Fiecare model din cadrul expoziţiei este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gîndite de da Vinci pentru fiecare invenţie în parte. Printre cele 45 de piese sînt: bicicleta, fierăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede, planorul etc. Cele 45 de modele nu au fost realizate în timpul vieţii lui Leonardo da Vinci, dar reconstituirile demonstrează că ele sînt perfect funcţionale. În expoziţia de la Oradea, pe o suprafaţă de 400 mp pot fi văzute machete realizate la scară, din materialele prevăzute în schiţă. Exponatele vor fi grupate pe 4 categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război. Important de menţionat este faptul că vizitatorii pot interacţiona cu 15 exponate, care sînt finalizate în mărime naturală.

În expoziţie există o sală interactivă cu patru computere unde doritorii pot obține informaţii despre Leonardo da Vinci.

Expoziţia poate fi vizitată până în 10 iunie 2018, potrivit programului muzeului: Luni: Închis; Marţi, Joi, Sâmbătă: 10 – 150; Miercuri, Vineri, Duminică: 10 – 18. Grupurile (min.15 persoane, max. 30 persoane) pot intra doar cu programare prealabilă la numărul de telefon şi fax: 0259/479918, între orele 9 – 15,30. Programările se vor face din jumătate în jumătate de oră, pentru a se evita aglomeraţia, începând de la ora 10, iar ultima intrare va fi permisă cu jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului.

Conducerea M.Ț.C. Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *