Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Marți și 13, zi ghinionistă pentru unii bihoreni, certați cu legea


Bănuită de furt, identificată și reținută de polițiștii orădeni.

Marți, 13 martie, polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei din cadrul Poliției Municipiului Oradea au efectuat cercetări față de o femeie de 34 de ani, din municipiului Oradea, bănuită de săvârșirea infracțiunii de furt.

Aceasta este bănuită de polițiștii orădeni că, la 5 martie a.c., în jurul orei 10, profitând de neatenția personalului comercial, ar fi sustras de pe tejgheaua biroului amplasat la intrare, în incinta unui magazin de pe o stradă centrală din Oradea, un telefon mobil în valoare de 800 lei, lăsat nesupraveghet.

Femeia este bănuită că ar fi comis fapta împreună cu o altă orădeancă de 27 de ani, aflată în prezent în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, arestată preventiv după ce nu a respectat condițiile impuse de măsura preventivă a controlului judiciar și cercetată de polițiștii orădeni, fiind bănuită de comiterea mai multor furturi din magazine, birouri sau societăți comerciale (cazuri mediatizate).

Polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei din cadrul Poliției Municipiului Oradea au reținut-o pe orădeanca de 34 de ani pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei continuă cercetările pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celei în cauză și în vederea recuperării integrale a prejudiciului.

*

Bicicletă sustrasă, recuperată de polițiști de la persoana bănuită de comiterea faptei.

Tot marți, 13 martie, polițiștii Secţiei nr.5 de Poliţie Rurală Oradea – Postul de Poliție Lăzăreni au identificat şi cercetat un tânăr de 17 ani, din comuna Sântandrei, județul Bihor, bănuit de săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Cel în cauză este bănuit de polițiști că, la 8 septembrie 2017, ar fi sustras o bicicletă de pe un teren de fotbal din Sântandrei, provocând un prejudiciu estimat la 970 lei.

Prejudiciul a fost recuperat, iar polițiștii orădeni continuă cercetările pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză.

*

RECOMANDĂRI UTILE – PREVENIȚI PROPRIA VICTIMIZARE!

Comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijență, ignoranță sau chiar teribilism este un factor care favorizează comiterea faptelor ilegale. Pentru a vă feri de posibilii infractori, nu trebuie să neglijaţi nici un amănunt şi să acordaţi atenţie sporită unor REGULI DE COMPORTAMENT care vor contribui la sporirea vigilenţei generale şi la construirea „barierelor” împotriva infractorilor:

  • Când vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate şi purtarea bijuteriilor la vedere.
  • Dacă aveţi asupra dumneavoastră sume importante de bani sau alte valori, este bine să vă luaţi măsuri suplimentare şi să fiţi însoţiţi de o persoană de încredere;
  • Nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastră.  Printre cetăţeni pot fi şi infractori cărora le oferiţi singuri „pontul”;
  • Când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care-i aveţi ci doar suma necesară. Banii se manevrează în interiorul poşetei sau a buzunarului;
  • Când vă aflaţi la ghişeul unei bănci pentru a ridica o sumă de bani este bine să observaţi comportamentul persoanele din jurul dumneavoastră, unii infractori speculează orice situaţie şi urmăresc victimele până ajung în locuri ferite de privirile cetăţenilor;
  • Acordaţi atenţie sporită supravegherii copiilor, cărora trebuie să evitaţi să le oferiţi bunuri de valoare ( telefoane mobile, lănţişoare, sume mari de bani), toate acestea constituie o tentaţie pentru infractori;
  • Nu împrumutaţi telefoanele mobile pe stradă sau în localuri publice unor persoane necunoscute  care, sub pretextul apelării unor prieteni, dispar cu telefoane cu tot;
  • Acordaţi atenţie sporită locului unde păstraţi telefonul mobil în zonele aglomerate sau pe mijloacele de transport în comun.
  • Dacă se încearcă smulgerea bunurilor personale, reacţionaţi prompt şi alertaţi persoanele din jur!

 

Dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să preveniţi propria dumneavoastră victimizare !

Alina Dinu, IPJ Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *