Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Editura Didactică şi Pedagogică, la Ministerul Educaţiei Naționale


Parlamentul a votat Legea care trece Editura Didactică şi Pedagogică în subordinea Ministerului Educaţiei Naționale, prin transformarea din regie autonomă în societate pe acțiuni şi stabileşte ca aceasta să editeze manualele obligatorii.

Într-o Românie anormală, cea mai neperformantă editură, cu o cotă de piață de doar 4% în condițiile unei competiții reale, va deține monopolul asupra unei industrii de 15 milioane de euro. Această decizie încalcă flagrant legea concurenței și dovedește o conduită de tip comunist.

Într-o Românie normală,  EDP ar fi fost declarată falimentară, iar statul ar fi elaborat norme si ar fi creat conditii ca aceasta industrie sa functioneze pe principiile unei piete libere.

Motivul invocat în preambulul OUG, acela că la începutul anului școlar 2017-2018, lipseau peste 70% din manualele pentru clasele a Va este absurd,  pentru că nu se poate lua o decizie atât de drastică după experiența nefericită a unui an. Pe de altă parte, cu toții știm că în ultimii 5 ani nu a existat toamnă în care elevii să înceapă școala cu toate manualele pe bănci. Chiar și Consiliul Legislativ a semnalat faptul că avem de-a face cu o situație perpetuată. Avizul acestuia constata neconstituționalitatea, nelegalitatea și netemeinicia actului legislativ. Nu se justifică urgența și se folosește în mod greșit ordonanța ca instrument legislativ. Regia Autonomă ,,Editura Didactică și Pedagogică” a fost desființată în mod ilegal și transformată, tot în mod ilegal, în societate comercială.

Soluția improvizată de PSD la problema întârzierii manualelor la început de an școlar, aceea de a institui un monopol de stat, arată incompetența, neștiința și lipsa de interes din partea celor care au organizat licitațiile,  este  profund dăunătoare, antidemocratică și anti progres! Nu editurile au fost de vină pentru că elevii au început școala fără manuale, ci greșelile făcute de Ministerul Educației: licitațiile întârziate, rezultatele viciate, și contestațiile tărăgănate, cu grave suspiciuni de corupție. Pe de altă parte, știm că această ordonanță maschează scopul nemărturisit  care  este modificarea Legii educației naționale.

Prin introducerea prevederilor legale prin care o singură editură va tipări manualele școlare va scădea profund calitatea manualului, nu se va putea justifica prețul lui atâta timp cât nu va exista o competiție de calitate pe conținut și print, iar manualul se va transforma într-un scop în sine și nu în instrument!

E afectată grav libera concurență, libertatea economică, Legea privind combaterea concurenței neloiale. Se limitează accesul la manuale alternative și dreptul elevilor de a beneficia de manuale gratuite pe durata învățământului obligatoriu. Ordonanța îngrădește accesul la activități economice a unor companii, fapt ce contravine prevederilor constituționale.

251 de titluri de manuale unice, editate de EDP pentru anul școlar 2018-2019, alese netransparent,  lăsând loc de interpretări de partizanat, vor paraliza complet EDP. Legea educației naționale spune că numai cadrele didactice și elevii selectează și recomandă manualele școlare din lista celor acreditate. Nici măcar nu există definit manualul obligatoriu, invocat de EDP în textul de lege.

De altfel, au mai existat inițiative similare și în alte țări, cum ar fi Polonia și Ungaria, dar s-a renunțat rapid la idee pentru că promovau stereotipuri și nu erau tipărite la timp. În Austria, pentru fiecare materie există 20 de manuale diferite. În Germania sunt 16 curicule, cu manuale proprii, pentru fiecare land în parte! În Bulgaria și Serbia există o selecție a manualelor și doar cele mai bune pot fi folosite.

Așa cum ne așteptam, proiectul editurii unice vine la pachet cu cel al manualului unic, care a plecat cu raport de adoptare de la comisia de învățământ, după o lungă și furtunoasă dezbatere. Ideea manualului unic este foarte păguboasă pentru calitatea actului educațional și mulți experți în educație și profesori spun că introducerea unui manual unic ar putea îngropa definitiv învățământul românesc.

Manualele trebuie să îmbogățească și să dezvolte programa școlară, arată recomandările UNESCO, care adaugă că existența alternativelor duce la creșterea calității în orice sistem de învățământ.

Legea definește manualul școlar și manualul școlar de bază, o bună scuză pentru a masca diversitatea și a afirma că sunt permise manuale auxiliare. Problema care se pune e că statul va plăti doar un manual, cel de bază, ales de o comisie de experți, editat și tipărit de EDP. Dacă un profesor va alege alte manuale pentru clasă, dintre cele acreditate, ele vor fi plătite de părinți și astfel, acestor elevi li se va nega dreptul constituțional la învățământ obligatoriu gratuit.

 

Îmi cunoașteți preocuparea constantă din ultimii ani pentru promovarea și dezvoltarea învățământului profesional, mai ales dual. Din păcate, deși solicit de 5 ani de zile să se mărească numărul de consilieri în orientare profesională, să se ia măsuri concrete și să se aloce buget pentru promovarea învățământului profesional, progresul în acest domeniu e nesemnificativ. Planul de școlarizare conține în continuare multe clase în domeniul teoretic, filologie și altele de acest gen, în detrimentul claselor de învățământ profesional. Un lucru minor a fost totuși făcut și anume, o prevedere care sprijină promovarea, dintr-un ordin de ministru pe metodologia admiterii în învățământul profesional. Conform OMENCS nr. 5068/31.08.2016 și OMENCS nr. 3556/31.08.2017 privind admiterea în învăţământul profesional de stat, școlile tehnice trebuie să organizeze în perioada 26 februarie – 30 martie 2018, Săptămâna meseriilor. Din păcate, nu au și buget alocat, astfel că fiecare școală face ce poate cu resurse proprii și folosindu-și contactele personale create în timp în județ. Aș vrea să le dau și eu o mână de ajutor și prin intermediul dumnevoastră, să promovăm oferta învățământului profesional dual.

În Oradea, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea care oferă cele mai numeroase calificări tehnice și profesionale din județul Bihor derulează „Săptămâna meseriilor”  în perioada 26-30 martie 2018, alături de Colegiul tehnic Brâncuși și Colegiul tehnic Mihai Viteazu.  De asemenea, mai există 2 școli în județul Bihor, care au clase de învățământ dual, în Cadea și Ștei.

Cele cinci colegii au o ofertă de formare pentru calificări profesionale prin învățământul profesional dual pentru: Operator la maşini cu comandă numerică, Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, Sculer matrițer, Electrician exploatare joasă tensiune, Mecanic auto, Electronist aparate şi echipamente, Construcții, Instalații, Electromecanică, Bucătar, Ospătar, Lucrător hotelier, iar prin învățământul profesional de stat pentru: Mecanic auto, Tinichigiu vopsitor auto, Tâmplar universal, Confecționer produse textile, Mecanică, Estetică, Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, Bucătar, Comerciant-vânzător, Lucrător hotelier.

Elevul școlii profesionale beneficiază de un suport material de 200 lei/lună de la Ministerul Educației Naționale, iar cei de la învățământul profesional dual primesc în plus 200 lei/lună de la agentul economic.

Elevii cuprinși în învățământul profesional dual beneficiază din partea Primăriei Oradea de cazare și masă gratuite în internatele școlare. E o măsură adoptată de Consiliul Local, care ar trebui să se aplice în toată țara, cu buget aferent, pentru a stimula participarea în acest tip de învățământ, cu șanse foarte mari de a reduce abandonul masiv de după clasa a VIIIa și a crește gradul de integrare al tinerilor pe piața muncii.

Elevii clasei a VIII-a din județ, vor derula în această săptămână activități împreună cu elevii colegiilor, vor vizita laboratoarele și atelierele școlii. De asemenea, elevii vor avea posibilitatea să participe la activitățile de practică în Parcul industrial la partenerii economici ai școlilor.

După finalizarea celor 3 ani de studiu și efectuarea practicii la operatorii economici parteneri, absolvenții vor putea fi angajați în aceste companii.

 

Florica Cherecheșiu, Deputat PNL Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *