Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Peste 350 de conducători auto au fost sancționați de polițiștii rutieri


Peste 350 de conducători auto care nu au respectat legislația rutieră au fost sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, la sfârșit de săptămână – au fost sancționați 244 de conducători auto care au depășit limitele legale de viteză, au fost reținute 37 de permise și constatate 20 de infracțiuni.

În perioada 23 – 25 martie, poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.

Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic la sfârșit de săptămână, au fost aplicate 355 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 148.215 lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 37 de permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute șase certificate de înmatriculare, au fost constatate 20 de infracţiuni şi 16 tamponări.

244 de sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 39 de participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, 14 sancțiuni au fost aplicate pentru punerea în circulație a unor autovehicule care prezentau defecțiuni tehnice, șapte sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, șase pietoni au fost sancționați pentru traversări neregulamentare, iar 45 pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.

 

Astfel, duminică, 25 martie după amiaza pe D.N. 1 a fost depistat în trafic un bărbat de 62 de ani, din comuna Mărăcineni, județul Argeş, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 114 km/h, înregistrată radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 50 km/h.

Conducătorul auto care a depăşit limita legală de viteză cu peste 50 km/h a fost sancţionat contravenţional cu 9 – 20 puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.    

ATENŢIE!

 – Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!

– Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!   

*

Oradea / Reținut de polițiștii rutieri după ce a fost implicat într-un eveniment rutier fără victime, în timp ce conducea fără permis și sub influența alcoolului, o autoutilitară sustrasă.

Vineri, 23 martie, la ora 18, la intersecția străzii Lacul Roșu cu strada Moldovei din municipiul Oradea, un bărbat de 25 ani, din comuna Dobrești, județul Bihor, în timp ce conducea o autoutilitară, a fost implicat într-un eveniment rutier fără victime.

Polițiștii rutieri orădeni s-au deplasat cu operativitate la fața locului și în urma testării conducătorului autoutilitarei cu aparatul etilotest s-a constatat că acesta prezenta o concentrație alcoolică de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat ca acesta nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Totodată, polițiștii rutieri îl bănuiesc pe bărbatul de 25 de ani că, anterior producerii evenimentului rutier, ar fi sustras autoutilitara lăsată cu cheile în contact, din parcarea unei societăți comerciale.

Polițiștii Serviciului Rutier l-au reținut pe cel în cauză pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Sâmbătă, 24 martie, cel în cauză a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, fiind dispusă față de acesta măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 40 de zile. Acesta este bănuit de săvârșirea infracțiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, conducere sub influența alcoolului și furt în scop de folosință.

*

Depistați în timp ce conduceau fără permis și sub influența băuturilor alcoolice.

Duminică, 25 martie, la prânz, pe drumul județean 767/F, pe o stradă din localitatea bihoreană Cetariu, polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia au depistat în trafic un localnic de 41 de ani, în timp ce conducea un moped, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și având o concentrație alcoolică de 0,12 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Sâmbătă, 24 martie, după amiază, pe drumul județean 767/F, în localitatea bihoreană Cauaceu, polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia au depistat în trafic un bărbat de 27 de ani, din comuna Cetariu, județul Bihor, în timp ce conducea un moped, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și având o concentrație alcoolică de 0,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În ambele cazuri a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

Cercetați penal pentru conducere sub influența alcoolului.

Duminică, 25 martie,  dimineața, pe drumul județean 792/A, pe strada Republicii din localitatea bihoreană Tinca, polițiștii Secției nr.8 de Poliție Rurală Tinca au depistat în trafic un localnic de 74 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Sâmbătă, 24 martie în zori de zi, pe strada Matei Corvin din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier au depistat în trafic o tânără de 23 de ani, din municipiul Satu Mare,  județul Satu Mare, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și în ambele cazuri a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

Oradea / A refuzat recoltarea de probe biologice după ce a fost depistat în timp ce conducea fără permis și sub influența alcoolului.

 

Sâmbătă, 24 martie, la ora 6, pe strada Traian Moşoiu din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier au depistat în trafic un bărbat de 29 de ani, din localitatea bihoreană Vadu Crişului, în timp ce conducea un  autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule şi având o concentrație alcoolică de 0,38mg/l alcool pur în aerul expirat.

La solicitarea legală a polițiștilor, conducătorul autoturismului a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

Cercetați penal pentru conducere fără permis.

Sâmbătă, 24 martie, la ora 18, pe drumul județean 767, în localitatea bihoreană Ogești, polițiștii Secției nr.2 de Poliție Rurală Beiuș au depistat în trafic un localnic de 27 de ani, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

De asemenea, sâmbătă, 24 martie a.c., la ora 13.40, pe drumul județean 108/I, în localitatea bihoreană Țețchea, polițiștii Secției nr.7 de Poliție Rurală Tileagd au depistat în trafic o tânără de 17 ani, din comuna Gepiu, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În ambele cazuri a fost întocmit dosar penal.

*

Poșoloaca / Depistat în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat.

Sâmbătă, 24 martie, la ora 18,20, pe drumul județean 108/I, în localitatea bihoreană Poșoloaca, polițiștii Secției nr.7 de Poliție Rurală Tileagd au depistat în trafic un tânăr de 18 ani, din comuna Țețchea, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, având expirată perioada de valabilitate a numărului provizoriu de înmatriculare. În cauză a fost întocmit dosar penal.

*

Oradea / Dosar penal pentru refuz de recoltare a probelor biologice.

Sâmbătă, 24 martie, la miezul nopții, pe strada Aleea Ștrandului din municipiul Oradea,  polițiștii rutieri orădeni au depistat în trafic un bărbat de 41 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, iar la solicitarea legală a polițiștilor, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal.

*

Săcădat / Depistat în timp ce conducea fără permis, un moped neînmatriculat.

Vineri, 23 martie, la ora 19,30, pe drumul județean 767/H, în localitatea bihoreană Săcădat, polițiștii din Oșorhei și Copăcel au depistat în trafic un tânăr de 17 ani, din localitatea Cefa, județul Bihor, în timp ce conducea un moped neînmatriculat și fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

RECOMANDĂRI ÎN ATENŢIA CONDUCĂTORILOR AUTO – CIRCULAŢIA ÎN CONDIŢII METEO NEFAVORABILE:

Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie sau a fulgilor de zăpadă, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. Atenţie deosebită  necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.

Un alt fenomen cu care şoferii se pot confrunta în aceste zile este ceaţa. Amintim faptul că toţi conducătorii auto sunt obligaţi prin lege ca în asemenea condiţii să utilizeze luminile de întâlnire şi de ceaţă (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă).

Reamintim obligaţia conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Alina Dinu, IPJ Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *