
Se conturează zona pietonală Cazaban, de lângă Sala Polivalentă
Apr 6, 2018, 0 Comentarii
Proiectul intitulat ”Amenajarea zonei pietonale din str. Alexandru Cazaban, Municipiul Oradea”, zona cuprinsă între Biserica „Sfântul Duh Mângâietorul”, Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, Casa Tineretului și Calea Alexandru Cazaban este supus aprobării în ședința extraordinară a Consiliului Local de joi, 12 aprilie și urmează a fi înaintat spre finanțare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 – POR 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
„În zona respectivă există o tratare a spațiului respectiv care are ca obiectiv principal creșterea calității zonei respective. Noi mizăm că acolo unde realizăm investiții publice de calitate, antrenăm și sectorul privat să facă investiții de calitate”, a spus primarul Ilie Bolojan în cadrul conferinței, amintind şi alte două zone care urmează să fie transformate în centre de cartier: Parcul Magnoliei din cartierul Rogerius şi zona McDonald’s din cartierul Nufărul
Această investiție face parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Oradea și a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Oradea și presupune crearea unuia dintre centrele polarizatoare ale vieții urbane, de calitate, atât din punct de vedere al activităților atrase, cât și a imaginii spațiului public, menit să ofere ambientul unui spațiu relaxant și prietenos, pentru adulți și copii, atât pentru rezidenții urbei, cât și pentru vizitatorii acesteia. Un alt scop al acestei amenajări este rezolvarea disfuncționalităților din această zonă și creșterea calității vieții.
Suprafața de teren pe care vor fi executate lucrări este de aproximativ 1 ha, neincluzând amprenta bisericii și a blocurilor de locuit, „440 mp vor fi pavați cu piatră cubică, fiind un carosabil ocazional, 5745 mp vor fi pavați cu granit, fiind o platformă pietonală accesibilă tuturor cetățenilor din acea zonă și nu numai, iar aproximativ 1830 mp vor fi destinați spațiilor verzi”, a arătat viceprimarul Florin Birta.
Vor fi, de asemenea, plantați aproximativ 25 de platani de dimensiuni mari, peste 700 de plante perene și aproximativ 1500 mp de gazon rulou. Va funcționa și o fântână arteziană la nivelul solului, iar iluminatul din piațeta pietonală va fi de tip LED. Nu vor lipsi băncile și nici suporturile pentru biciclete.
Dezvoltările propuse au ca scop obținerea următoarelor rezultate:
– Realizarea unui proiect integrat de spațiu urban;
– Dezvoltarea unei reţele verzi de spaţii publice care să ajute la reducerea emisiilor de carbon;
– Dezvoltarea unei rețele de piste de biciclete care să ajute la diminuarea traficului generat de autoturismele proprietate personală;
– Crearea unor trasee și spații exterioare pentru pietoni care să ajute la diminuarea traficului generat de autoturismele proprietate personală;
– Dezvoltarea unor proiecte de amenajare peisageră şi a unei strategii de mediu;
– Creşterea mixajului funcţional, respectiv a atractivității ansamblului urban.
Valoarea totală a investiției este de 15,5 milioane de lei iar durata de realizare presupune 15 luni.
„Estimăm că vom începe undeva pe finalul anului, dacă totul va decurge bine în cadrul procedurilor de licitație, urmând ca lucrarea să fie finalizată undeva pe sfârșitul anului viitor”, a precizat viceprimarul Florin Birta.
Biroul de presă