Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Sărbătoarea ”Sânzienelor, a Soarelui, Florilor soarelui și Lunii”


Vineri, 22 iunie 2018, are loc un eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – Bihor, cu ocazia sărbătoririi Sânzienelor ”Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui și lunii”, pe strada Republicii din Oradea.

Aceste eveniment are ca scop promovarea obiceiurilor legate de această data, obiceiuri care încă se mai păstrează pe alocuri de femei și fete tinere.

Pentru promovarea acestei sărbători, ”sânzienele”: Violeta Gherman, Ioana Urs,  Lavinia Chifor, Alexandrina Chelu, Flavia Sferle, Andrada Oros și Bianca Popa, vor fi prezente pe strada Republicii, începând cu orele 18:00, pentru a împărți materiale tipărite cu privire la obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare, a Sânzienelor.

Deoarece data de 24 iunie a fost declarată ziua internatională a  IEI, zi care este strâns legată de cea a Sânzienelor, fetele care vor promova această sărbătoare, vor purta costume populare de culoare albă și coronită din flori de sânziene.

Totodată, cele șapte ”sânziene” amintite mai sus, vor răspunde la întrebările legate de această sărbătoare, tuturor celor care sunt interesați să afle mai multe detalii.

Sărbătoarea Sânzienelor (sunt zâne bune sau rele) sau Drăgaica este sărbătorită de români în fiecare an pe 24 iunie. Aceasta este cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, care coincide ca dată cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Conform tradiţiei, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, iar dacă această zi nu este sărbătorită cum se cuvine, sânzienele se supără și pot îmbolnăvi oamenii.

Oamenii împletesc cununi din flori de sânziene pe care le aruncă pe casă, dar nu pentru moarte, ci pentru viață și dragoste.

Femeile aruncă pe casă cununile împletite, iar fetele pe apă curgătoare, pentru a-și cunoaște ursitul. În cazul în care cununile vor cădea de pe acoperiș, este semn de moarte, dacă vor rămâne, va trăi. Fetele pot să afle când se vor mărita cu ajutotul cununilor aruncate pe casă, anii care vor trece până la nuntă fiind echivalenți cu căderile cununei, iar dacă cununa va rămâne de la prima aruncare, se va mărita în acel an.

Totodată, cununile pot fi așezate la poartă, la ușile grajdurilor și la icoane, pentru a fi protejată întreaga familie de rele.

sursa: CJCPCT Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *